Näin rakennat kanalan
Tälle sivulle on tulossa - tehdään juuri nyt - ohjeet miten rakennetaan ikioma kanala.
Huoma, että kanalaksi kelpaa valmis leikkimökki, käytöstä poistettu huussi, parakki, vaja tai muu.
Tämän sivun ohjeet pätevät kun halutaan rakentaa edukas kanala tyhjästä.
1. Valitse sopiva paikka
Mukava paikka on rauhallinen, sopivalla etäisyydellä omasta asumuksesta. Liian kaukana on epäkäytännöllinen. Liian lähellä saattaa häiritä ihmisiä kiekumisillaan yms.
Tasainen paikka on hyvä, valoa ja varjoa ja muuta. Kätevää on jos saat kanalaan sähkön (jatkojohto on hyvä) ja vettä. Vesi hoituu pitkällä letkulla ja talvella ämpärillä tai tarpeeksi syvälle kaivetulla vesijohdolla.
Yllä: Tähän valittiin tulevan kanalan paikka. Paikka merkittiin kepeillä (kuvassa).
2. Suunnitelma
Mieti kuinka ison kanalan haluat rakentaa. Esimerkiksi 4 x 5 metrin kanala on hyvä valinta näin aluksi. Tätä voi myöhemmin laajentaa tai rakentaa vaikka kokonaan uusi kanala.
Kanalan arkipäivää auttaa jos kanalassa on erikseen kana- ja ihmispuoli. Kanapuolella asustavat kanat ja kukot, ihmispuolella on tarvikkeet, rehut ja muut.
2. Perustukset
Tarvitset lapion. Kaiva 50 - 100 cm kuopat tulevan kanalan nurkkien kohdalle ja ehkä vielä keskelle. Jos maa on kivinen tai kallio niin kuoppia ei tarvita. Voit pinota kivistä sopivan perustan, isot kivet tai kivipinot nurkkiin ja sopiviin paikkoihin. Idea on se, että nämä ovat vaakasuorassa koska näiden varaan tulee kanalan lattia.
Kaiva kuopat strategisesti oikeisin kohtiin. Jos tulevan kanalan pitkä sivu on n. 5 metriä tai alle niin
tarvitset vain neljä kuoppaa. Jos kanalasta tulee isompi niin kaiva kuoppia enemmän.
Kuoppiin täytä kiviä tai vala sementtiä. Sementti on helppo. Tarvitset vettä ja sementtiä (saa ostettua säkeissä, rautakaupasta). Sotke vesi ja sementti (1 osa vettä ja 2 osaa sementtiä) ja valuta mössö kuopan pohjalle. Voit sotkea myös sementtiä ja kiviä, kaikki käy. Ammattilaiset käyttävät sementtimyllyä mutta ilman myllyäkin onnistuu, tarvitset silloin jonkun astian, kepin tai systeemin, jolla sotket sementin ja veden.
Sementti jähmettyy alle vuorokaudessa ja on kovaa kuin kivi. Jos olet nokkela rakentaja niin laitat sementtivaluun pystyyn puun, raudan tai peräti pilarikengän, jonka varaan voit kanalan lattian rakentaa.
Yllä: Ruoho on jo vähän tallautunut kun tulevalle kanalalle on laitettu perustukset.
3. Lattian runko
Kun perustuskuopat, -kivet tai muut ovat valmiit voi niiden varaan rakentaa lattian rungon. Tätä varten tarvitaan puutavaraa, joka on tarpeeksi väkevää. Hyvä valinta on 2 x 4" vahvuinen puutavara. Lisäksi tarvitaan paljon nauloja ja vasara.
4. Lattialaudat
Lattian rungon päälle naulataan lattia. Hyvä lattia tulee ns. vajaasärmäisestä laudasta, joka on edullisin laudoista.
Ennen kun naulaa lattian voi tähän alle laittaa eristyksen. Vuori- tai lasivillaa, tai vaikka styroksia. Parhaiten eriste pysyy jos sen alla on pahvi, vaneri tms.
Lattian voi tässä vaiheessa päälystää korkki- tai muovimatolla tai jättää päälystämättä. Kaikki käy.
Yllä: Kanalan lattia alkaa olla valmis. Pyörösaha on kätevä ja lattia valmistuu hetkessä.
Kuvassa näkyy päällilaudat, joiden alla on runkorakennelma.
5. Seinän runko
Lattiarunkoon naulataan kiinni pystysuorat 2 x 4" rungot, joiden varaan naulataan myöhemmin ulkoseinän lauta. Seinän runkopuut kannattelevat myös kattotuoleja, joiden varaan rakennetaan katto.
Näitä seinärunkopuita laitetaan siis jokaiseen nurkkaan plus jokaisen tulevan kattotuolin kohdalle. Tässä vaiheessa suunnitellaan myös mihin tulee ulko-ovi, sen molemmille puolille tulee yksi runko puu kanssa.
6. Yläjuoksut
Ylös naulataan vaakasuoraan 2 x 4" yläjuoksut, jotka ovat siis osa tulevia kattotuoleja.
Yllä: Pystytystä helpottaa kun naulaa vinottaiset tuet. Tuet voi ottaa myöhemmin pois.
Kuvassa ei ole vielä oven paikkaa.
7. Kattotuolit
Kattotuolit ovat 2 x 4" -vahvuisesta puutavarasta naulatut, kolmion muotoiset rakennelmat. Näiden varaan tulee katto. Tässä vaiheessa voi rakentaja määrätä kuinka pitkä ylitys tulee seinän viereen ja mikä on katon kulma. Tämän voi itse tehdä sen suuruiseksi kuin haluaa.
Kanalassa toimii hyvin se kun ylitykset ovat reilun mittaiset, talvella lumi ei ole silloin aivan seinän vieressä.
Yllä: Nyt kanalan muoto on jo aika hyvin selvillä!
Vinot kattotuet sahataan myöhemmin lyhkäsemmiksi kun tiedetään miten pitkälle
peltikattoa riittää.
8. Kattolaudat
Kattotuolien päälle naulataan kattolaudat. Jos tarkoitus on laittaa peltikatto niin riittää piirroksen kaltainen (kts. alla) laudoitus. Jos tarkoitus on laittaa huopakatto tulee laudoituksen olla tiheä. Laudaksi käy hyvin edullinen, vajaasärmäinen lauta.
Huomaa, että laudat ylittävät rakennuksen pituuden. Tämä siksi, jotta voi laitaa katon pidemmäksi kuin koko rakennuksen, tulee ns. lippa. Ylityksen pituuden voi määritellä itse. Jos tekee peltikaton niin voi laskea sellaiset ylitykset, että pellit menevät tasan.
Yllä: Kuvassa on jo kanalan katon kattolaudat (laudat, johon peltikatto ruuvataan kiinni) paikoillaan.
Peltikaton alle tulee peltikaton sisäpintaan muodostuvan kosteuden eristävä muovi (näkyy kuvassa valkoisena).
9. Katto
Vesikatto, pelti- tai huopakatto tulee kattolautojen päälle. Jos rakentaa huopakaton tulee kattolautojen olla tiheät, peltikatossa riittää harvat, n. metrin välein menevät kattolaudat. Peltikatto ruuvataan kiinni kattolautoihin erityisillä kateruuveilla, joissa on kumitiiviste.
Oikeaoppisesti tulee pelti- tai huopakaton alle kosteussuoja, aluskate. Tämä on nitojalla kiinnitetty katon alle - mutta ei (pelti- tai huopakatossa) kiinni oleva vettäläpäisemätön muovi tms. Tämän tarkoitus on, että kun vesikaton sisäpintaan tiivistyy vettä niin se ei pääse lämpöeristeisiin (jotka tulevat myöhemmin katon alle).
Jos laitoit peltikaton niin ylimmäksi tulee harjapelti, joka joko tilataan peltisepältä määrämittaisena tai kasataan valmisosista.
Yllä: Nyt on kanalassa jo peltikatto ruuvattu kiinni. Yksi seinäkin on jo naulattu.
Oven paikka näkyy kanssa.
10. Ikkunat ja ovet
Tässä vaiheessa, viimeistään, on hyvä miettiä mihin kohtaan haluaa oven tai ovet ja ikkunat. Näitä varten rakennetaan 2 x 4" puutavarasta sopivat kehykset, jonka sisään nyt tai myöhemmin nämä ikkunat ja ovet sovitetaan.
Tässäkään ei ole mitään sen kummempaa niksiä, onnistuu aina!
11. Ulkolaudoitus
Ulkopuolelle naulataan laudat, suunta on vapaa. Vaakasuoraan on hyvä vaihtoehto. Nauloja kuluu melko paljon mutta ei mikään mahdoton tehtävä vasaralla (naulain + kompressori = nopea). Lautatavaraksi tässä kelpaa melkein mikä tahansa, yksi edullisimmista on ns. vajaasärmäinen. Jos käytät vajaasärmäistä niin huomaa, että yleensä vajaasärmäisen laudan toinen puoli on eheä ja laita eheä puoli ulospäin.
Huomaa, että lautojen ei tarvitse olla sentilleen oikean pituiset. Päädyt, eli rakennuksen nurkat, ovi- ja ikkuna-aukot siistitään myöhemmin peitelevyillä.
Yllä: Jopa näyttää jo kanalalta. Ikkunat ja kaikki!
Yllä: Kanala on jo maalattu ulkoa, tehty ulko-ovi ja aitausta aloitettu.
Samaan aikaan voidaan tehdä jo kanalan eristys ja sisustus.
12. ERISTYS JA SISÄSEINÄT
Tässä kanalassa eristys on styroksia ja vuorivillaa. Seinän rakenne on ulkoa sisälle seuraava: ulkolauta (vajaasärmäinen lauta), tyhjä välli, tuulensuoja, eriste, sisäpahvi. Tärkeää rakenteessa on se, että höyrypaine on ulospäin, sillon vesi ei tiivisty eristeeseen. Lämpöeristys ei ole tärkein asia, kanalassa ei pidetä kovin suurta lämpöä juuri koskaan.
Katto on rakenteeltaan ulkoa sisäänpäin seuraava: peltikatto, kosteusmuovi, tyhjä väli, styroksi, pahvi.
Yllä: Uuden uutukainen kanala sisältä katsottuna. Huomaa tarkoituksella paljaat kattotuolit,
hyvät istumaorret kanoille.
TULOSSA SEURAAVAKSI:
Sisustan yksityiskohdat, sähköt ja verhoilu...
Klikkaa tästä ja ilmoittaudu - saat tietää heti kun seuraavat ohjeet on luettavissa.
Tulossa on myös piirustukset ja valokuvia jo tehdystä kanalasta, joka on toiminut hyvin.
Lue vielä enemmän maatiaiskanoista, tietoa löytyy myös Google-haulla! Klikkaa tästä!!
Kysy kanoista ja kana vastaa! Klikkaa tästä. |