Kysy kanoista, maatiaiskanoista ja kananpidosta

Haluatko tietää lisää maatiaiskanoista? Kysy ja saat vastauksen.
Kysymys
Kirjoita tähän ka na ilman välilyöntejä
Kirjoita tähän sähköpostiosoitteesi jos haluat tiedon vastauksesta
Nimesi tai nimimerkki

Aikaisempia kysymyksiä kanoista ja maatiaiskanoista vastauksineen:

Hanna kysyy:
Olemme aikeissa perustaa pienen ymp??rivuotisen kotitarve/harrastuskanalan. Tarkoitus on ottaa my??s muutama lammas. Viihtyv??tk?? lammas ja maatiaiskanat samassa tilassa, vai onko parempi rakentaa niille erilliset tilat (tai meid??n tapauksessa jakaa vanha piharakennus kahteen osastoon)? Mik?? kanarotu olisi paras lapsiperheeseen? Ent?? onko eroa niiden hallittavuudessa kun on tarkoitus, ett?? kes??isin ne voisivat v??lill?? p????st?? h??kin ulkopuolelle pihapiiriin jaloittelemaan ? Kiitos vastauksista ja infosta jo etuk??teen! =)

Maatiaiskana vastaa:
Kyllä ne hyvin viihtyvät ja tulevat toimeen keskenään. Toki riippuu varmasti kana- ja lammasmäärästä.

(Lampaista sen verran, että niille on tärkeää raitis ilma eivätkä juurikaan kaipaa lämmitystä tai umpitiloja. Liian hyvä eristys ja ”ihmismäiset” tilat saattavat johtaa lampailla hengitystiesairauksiin.
Kanoilla melkein sama juttu. Normi kana ei juuri tarvitse lämmitystä mutta muuta suojaa kylläkin. Yöllä kanat mielellään menevät kanalaan ja nukkuvat orrella, ylhäällä.)

Arvaisin, että kaikki kanat ovat ihan jees. Jos kanoja ruokkii ja puuhastelee niiden kanssa niin niistä tulee hyvin kesyjä ja ystävällisiä.

Itselläni on maatiaiskanoja (alhon kantaa) ja kaupan kananmunista kuoriutuneita kanoja. Molemmat ovat hyvin elinvoimiaisia, helppoja, vaatimattomia ja kestäviä. Vanhimmat näistä ovat vähintään viisivuotiaita ja vanhempia. Kestävät hyvin suomalaisia vuodenaikoja.

Pettymys minulle on ollut se, että kun aikaisemmin pidin kanoja vapaana, pihapiirissä niin kanoja katosi tasaseen tahtiin. Häipyivät muualle, ketut söivät, munivat jonnekin metsään jne. Vuosien varrella päädyin siihen, että rakensin kana-aitauksen kanalan ympärille. Vähän harmi mutta toimii hyvin.

Kanala/lampolasta vielä sen verran, että itse tekisin niin, että kokeilisin. Katsoisin sitten mitä tarvitaan ja rakentaisin vasta sitten lisää.
Hankkikaa muutama kana ja rakentakaa sitä mukaa. Helppo ja asia selkiytyy samalla.
Luultavasti helpoin investointi on ostaa lähikaupasta 10 kananmunaa, hautoa niistä kanat :-)

Sinikka kysyy:
Olemme pitk??n aikaa miettineet kanalan rakentamista, mutta emme tied?? kuinka paljon ty??list???? ja p??rj????v??tk?? kanat yksin 2-3 p??iv???? kun olemme viel?? ty??el??m??ss??. Lis??ksi olemme miettineet kannattaako hankkia "erikoiskanoja" vai ihan maatiaisia ja voiko joukossa olla joku erikoisempi.

Maatiaiskana vastaa:
Kanat työllistävät ja vaativat hyvin vähän ylläpitoa. Asiaan voi vaikuttaa paljon kanalan rakenteella ja ratkaisuilla.
Riippuu toki kanalan koosta. Jos kanalan koko on 10 – 50 kanaa niin kyse on hyvin pienestä ja helposta systeemistä.

Kyllä pärjäävät, pärjäävät huomattavsti pidempään. On helppo nikkaroida ruokinta-automaatti, joka toimii pidempiä aikoja.

Itselläni on maatiaiskanoja (alhon kantaa) ja kaupan kananmunista kuoriutuneita kanoja. Molemmat ovat hyvin elinvoimiaisia, helppoja, vaatimattomia ja kestäviä. Vanhimmat näistä ovat vähintään viisivuotiaita ja vanhempia. Kestävät hyvin suomalaisia vuodenaikoja.

Muista kanoista en tiedä. Eräällä ystävälläni oli erikoisempia kanoja ja kokei ne hyvin herkiksi. En tiedä oliko sattummaa.

Eero kysyy:
Kun sanoit DIY hautomakoneessa että punainen pitää yhdistää miinukseen ja musta Plussaan niin en näe merkintöjä plus tai miinus termostaatissani näen vain KO, K1, +12V, GND liittymissä. Mitä teen

Maatiaiskana vastaa:
Öh, tuossa lukee kylläkin
»... Ruuvaa plus-johto (punainen) termostaatin kytkinriman + merkittyyn kohtaan. Ruuvaa miinusjohto (musta) termostaatin kytkinriman - merkityyn kohtaan ...»

Yleinen käytäntö on, että musta = miinus, ja punainen = plus. Mutta tuo on vain käytäntö.

Ei ole tietoa teidän termostaatista sen enempää mutta kertomanne perusteella:

Virtalähteen plussa, positiivinen -> +12V

ja

Virtalähteen miinu, negatiivi, maa -> GND

Mitä K0 ja K1 tarkoittaa selviää varmasti vekottimen ohjeista.

Kysykää tarvittaessa lisää.

Mr eeromation kysyy:
Mistä voisin ostaa hedelmöitettyjä kananmunia ja mikä on onnistumis prosentti kaupasta ostetuille luomu munille kuinka paljon kannattaa hautoa

Maatiaiskana vastaa:
Kysy munia täältä ->
Aloittelija kysyy:
Onko muuntaja A1 Vai A2 pystyisitkö laittamaan linkin muuntajasta?

Maatiaiskana vastaa:
En ole varma mitä tarkoitat? Onko kyse hautomakoneen teko-ohjeissa mainittu muuntaja vai mikä?
Kerro lisää niin ehkä linkki onnistuu.

Nimetön kysyy:
Kun kananmunat ovat hautomakoneessa niin haittaako jos lämpötila menee 38.4° ja sitten lamppu menee pois päältä kunnes lämpö on 38.00° ja sitten menee takaisin 38.4°?

Maatiaiskana vastaa:
Ei haittaa, tuo on oikein hyvä.

Nimetön kysyy:
Jos ottaa kanan omakotitaloon niin pitääkö tehdä jonnekin ilmoitus siitä.

Maatiaiskana vastaa:
Ei tarvitse.

Tämä tosin sillä olettamuksella, että naapurit ja ohikulkijat ovat normaaleja.
Aina joskus löytyy lintu-, kana-, ihmisvihaajia, jotka ovat valmiita uskomattomiin kiusantekoihin, rikosilmoituksiin, ns. elsuihin ja vaikka mihin.

Tästä huolimatta kana ja kanat on OK vaikka ydinkeskustassa. Neuvottele kuitenkin asiasta etukäteen perheen ja naapureiden kanssa.

Kanankasvattajan naa kysyy:
En tiedä kuuluuko tällainen kysymys tänne, mutta kokeilen: Asun kerrostalon alimmassa kerroksessa, johon kuuluu pienenpieni piha, kuten myös naapurin asuntoon. Naapuri on laittanut kaksi kanaa pihalle, niillä on pieni (metri-puolitoista kanttiinsa) kanaverkollinen koppi jonka sisällä vielä pieni munintakoppi. Ongelma on se, että kanat pitävät todella kovaa ääntä, ja ihan koko päivän. Ei mitään sympaattista kotkotusta, vaan voimakasta, joka kuuluu sisälle suljettujen ovien läpi,puhumattakaan ulkona terassilla olemisesta. Kuuluuko kanojen käyttäytymiseen tällainen, vai protestoivatko esim. sitä vastaan, että eivät saa käyskennellä vapaana pihalla, kaipaavatko seuraa tms. (kanoja on siis kaksi) Aiemmin omistaja salli niiden päivisin kävellä myös pihalla. Mikäli omistajat ovat terassilla, kanat ovat hiljaisempia.

Maatiaiskana vastaa:
Kiitos kysymyksestä, kyllä täältä voi kysyä!

1) neuvottele asiasta naapurin kanssa
2) kanat voivat kaakattaa jo kotkottaa huolimatta siitä ovatko iloisia tai ei
3) kanoja on erilaisia, eri ikäisiä ja eri persoonia.

Yleensä kanat ovat aika hiljaista porukkaa mutta on kyllä tapauksia ja hetkiä kun ääntä lähtee paljon.

Nimetön kysyy:
Moi, olemme hautoneet kaupan munia ja ydedtä kuoriutui poikanen. Nyt mietimme kun se on oikein leimautunut meihin niin voiko sotä pitää lemmikkinä kerrostalossa, jos sille muuten tarjoaa hyvät oltavat vai onko kiellettyä tms.

Maatiaiskana vastaa:
Voi pitää. Kana on hyvä ja helppo lemmikki.

Huono juttu linnuissa lemmikkeinä on, että eivät ole sisäsiistejä. Jos siis kävelee lattialla niin kakkaa minne sattuu.

On myös olemassa taloyhtiön järjestyssäännöt, kunnan tai kaupungin asetukset, jotka saattavat olla kanavastaisia mutta sellaisessa tapauksessa kannattaa olla kanakapinallinen ja pitää kana kaikesta huolimatta :-)

Kiitos kivasta viestistä!

Tapani räisä kysyy:
Aikoinaan Itse tein hautomon kylmälaukkuun. Laitoin verkon puoliväliin sisälle. Helppo vaikka ommella tyroksin läpi kiinni. Metalli lankakin käy. Valoon voi laittaa himmentimen. minä otin vanhasta pölynimurista portaattoman säätimen ja kytkin sen johtoon lampun ja pistokkeen välille. Kohteusmittarin ostin prismasta. Monilla onkin digitaalisia mittareita. Pesukoneesta otin termostaatin mutta käytännössä se osoittautui turhakkeeksi. Laatikon yläosaan tein pieniä neliön muotoisia aukko. Käytin osaa sitten tukkeina reiille että lämmöt ja kosteus pysyi tasaisena mutta ilman kierto kuitenkin säilyi. Siis säädin aukoilla ilman kulkeutumista. Lampun johto oli helppo laittaa kulkemaan tyroksin läpi kanteen. Säädin oli ulkopuolella päällä. Sitten vain verkon päälle munat ja vettä pohjalle viitisen senttiä. tuttuni hoiti kääntämisen ja hän suihkutti pullolla munia ja huolehti että kosteus oli oikea. Kohteus mittari maksoi noin 100 mummon markkaa. Kylmälaukku olikin omasta takaa. Muut osat hain kaa topaikalta, Munat oli markan kappale läheiseltä maatilalta. 110 mk ja työ jolle en laske mitään kun oli mielenkiintoista puuhastelua. Aikaa meni vähän ja tupakkia. 10 ekaa munaa tuotti 4 lintua ja seuraava 10 jo kuusi. Siellä se laukku on mummolan tyhjillään olevalla tilalla aitassa. Poika käväisi ja otti kuvan. Muistot heräsivät. Niin silloin en ollut somessa ja tietoa hain kirjastosta. jokin siipikarja kirja neuvoi asioissa.

Maatiaiskana vastaa:
Juuri noin! Tuo on varmasti hyvin lähellä yksinkertaisinta mahdollista hautomakonetta. Jossakin vaiheessa on tarkoitus kokeilla jotakin tuollaista itse. Olisi mukava kokeilla mikä on minimalistisin mahdollinen!
Nerokas. Kiitos oikein paljon hyvästä viestistä.

Kukoton kysyy:
Kuinka monta kanaa tulee toimeen keskenään ilman kukkia?

Maatiaiskana vastaa:
Tusina.

Ellinoora kysyy:
pitääkö maatiaiskana taukoa munimisesta ja jos, niin milloin ja kuinka pitkään?

Maatiaiskana vastaa:
Kyllä se taitaa pitää taukoa. Ainakin meillä kanat munivat vähemmän talvisaikaan ja munivat enempi keäsällä.
Tämä voi tosin johtua monesta eri asiasta, talvella on vähempi aurinkoa, on kylmempi jne.

Nimetön kysyy:
Myyttekö hedelmöittyneitä kananmunia?

Maatiaiskana vastaa:
Valitettavasti ei. Aina joskus on saatavilla jos vaivautuu tulla hakemaan.

Nimetön kysyy:
Muistan lapsuudestani, että mummi leikkeli voipaketin tinapaperit pieniksi paloiksi ja syötti niitä kanoille. Mikä idea/tarkoitus siinä mahtoi olla? Kanaloita oli 2 ja molemmat varsin suuria.

Maatiaiskana vastaa:
Mielenkiintoinen juttu. En tosiaan tiedä mistä on kyse mutta se ei tarkoita, etteikö tuossa olisi jokin hyvä syy tai tarkoitus.

Tinalla ei ole todettu biologista merkitystä, mutta sen yhdisteet voivat olla myrkyllisiä.
Ihmisruuassa voi olla pieniä määriä tinaa, mutta pitoisuudet ovat hyvin pieniä eivätkä muodosta terveysriskiä.
Jos altistuu suurelle määrälle epäorgaanisia tinayhdisteitä, oireina voivat olla vatsakivut, anemia sekä maksa- ja munuaisongelmat. Todella suuret määrät aiheuttavat neurologisia oireita.

Toisaalta tinapaperi on melko pitkään ollut aluminia. Kanat ja ihmiset eivät tutkimusten mukaan tarvitse alumiinia, mutta siitä ei ole todettu olevan kovin suurta haittaa. Tosin alumiini kertyy esimerkiksi luustoon, ja seurauksena voi olla osteomalasia eli luunpehmennystauti. Alumiini on siis ympäristömyrkky, joka on haitallinen myös aivojen toiminnalle. Pitkäaikainen altistus voi johtaa hermosolujen tuhoutumiseen ja hermoston rappeutumissairauksiin. Parkinsonin tautia ja seniiliä dementiaa sairastavien aivosoluista on löydetty korkeita alumiinipitoisuuksia...

Ehkä tinapaperista oli muuta hyötyä kanoille? Tai terapeuttista askartelua mummolle?
Jos tästä keksii jotakin tarkempaa tietoa niin varmasti asia kiinnostaa kanaharrastajia.

Maatila kysyy:
Olemme aloittamassa kesäkanalan rakennusta vanhaan autotalliin jossa kanalan päädyssä on ollut sauna. Tilaan tulee sähkö ja vesi. Mahdollinen talviasumus olisi kuitenkin tulossa eristettyyn paikkaan muualle. Kanoja on tarkoitus tulla 4-5 ja ulkotarha tulee sisätilojen yhteyteen. Talvikanalaa mietimme vielä, nyt alkuun vain kesäksi. Mistä materiaalista sisä seinät kannattaa tehdä? Puuvaneri ja kalkkimaalaus? miten käsittelen vanhat seinät joissa vaikka minkälaista materiaalia? Tallissa on betonilattia, mikä olisi paras kuivike? Mikä kokoisia munintapesät olisi hyvä olla ja montako kannattaa tehdä? Tarhan pohja on tällä hetkellä multamaata ja kallio alla, olisiko hyvä tuoda hiekkaa siihen? Mitä kaikkia tarvikkeita yms täytyy hankkia? Vositko tehdä sellaisen nopean aloittelijan ohjepaketin? Kiitos paljon!

Maatiaiskana vastaa:
Hienoa! Tuo on mukava ja hyvä suunitelma.

Seinämateriaalilla tuskin on juuri muuta merkitystä kuin esteettinen kauneus ihmisen silmään. Varsinkin jos kanoja on vähän niin ei varmasti tule mitään käytännön ongelmia.

Kanat viihtyvät hyvin kaikenlaisilla lattioilla. Myös kalliolla ja multakasassa. Betonilattia paljaana on myös hyvä. Suosittelen, että lakaisee lattian tyhjäksi kerran pari viikossa. Pitää siis (sisä)lattian tyhjänä.

Munintapesinä olen itse kokeillut paljon eri kokoisilla pesillä, eri kokoisilla kanoilla ja eri paikoissa. Kaikki kelpaa, jopa sellaiset pesät, jotka eivät ole pesiksi tarkoitettuja - vaikka jokin nurkka roskapöntön takana tms. En ole vielä aivan varma miten kanat määrittelevät hyvän pesän.

Oikein mainio tuntuu olevan on 20 - 30 cm kanttiinsa olevat suorakaiteenmuotoiset laatikot, joista yksi sivu on avoin. Avoimessa sivussa on syytä olla kynnys, ettei munat tipu laatikosta. Kana ei kaipaa pahnoja pesään mutta pehmike auttaa munia pysymään ehjinä.


Tarhan pohja on tällä hetkellä multamaata ja kallio alla, olisiko hyvä tuoda hiekkaa siihen?

Tuo kanalan pohja kuulostaa mainiolta jo sellaisenaan. Hiekka voisi olla hyvä juttu koska kanat tarvitsevat hiekkaa. Tarvittu määrä on tosin vähäinen, riittää siis lapiollinen hiekkaa johonkin kohtaan.

Alussa ei oikeastaan tarvitse mitään muuta tarviketta kuin kanat. Itse asiassa on hyvä hankkia tarvikkeita vasta sitten kun kanat on ja arki rullaa. Sitten tietää paremmin mitä OIKEASTI tarvitsee.

Jos nyt ihan pakosta yrittää keksiä mitä tarvitsee heti ensimmenä päivänä niin:
- kanat
- aitaus, ettei kanat lähde kylille tai ketut pääse kanoja syömään
- vesikippo, jossa vettä
- ruokaa, kanat syövät melkein mitä tahansa (ihmisruokaa, kauraa, rehua, konditoriatuotteita, kasviksia, lihatuotteita...)
- orsi, jonka päällä kanat nukkuvat.

Sorry, jos tuli tyhmä vastaus mutta yritän kovasti hillitä, etten innostu laittamaan liikaa ohjeita. Kanat ovat helppoja ja ystävällisiä, viihtyvät oikein hyvin. Suuri osa kanaharrastajien tarvikkeista yms ovat oikeastaan harrastajia varten, hah haa.

Nimetön kysyy:
Voiko kaupan munia hautoa ilman hautomakonetta? Meillä on nyt munat lämpimässä pakkauksessa uunin vieressä sopuvassa lämpötilassa ja kastelemme ja kääntelemme niitä sopivin väliajoin.

Maatiaiskana vastaa:
Kyllä voi, totta kai. Jotta munista kehittyisi tipuja niin munien tulee olla hedelmöittyneitä. Kananmunasta ei voi tietää onko se hedelmöittynyt vai ei vaan tulee vain umpimähkään kokeilla eri kananmunia. Kanalssa tulee siis olla yksi tai useampi kukko. Ehkä tähän on paras mahdollisuus jos on koti- tai maatiaiskanala? Kokeile eri merkkejä.

Vielä paremmin onnistuu jos teet nämä:
- estä suora säteilylämpö, tämä siksi, ettei yksi puolin munasta ole kuuma ja varjopuoli kylmä
- pidä munat vaikka rasiassa, jonka sisällä on tasainen lämpö
- MITTAA lämpötila lämpömittarilla, etsi sellainen paikka, jossa tuo lämpö on +38°C koko ajan.

Munia ei tarvitse käännellä koko ajan. Varmasti riittää jos käännät kerran tai kaksi päivässä. Tärkeämpi on tuo tasainen ja oikea lämpötila.

Kananmunan haudonta-aika on 21 vuorokautta. Jos menee paljon yli tuon niin haudonta ei ole onnistunut. Kirjoita siis kananmunien päälle päivämäärät koska laitoit haudontaan ja koska tulisi viimeistään kuoriutua.T kysyy:
Omistan kesämökin n. tunnin ajomatkan päässä kotoani. Mikäli saan tehtyä ruokinta- ja juoma-automaatin ja rakennan talvilämmitetyn kopin (ulkoaitauksineen) kanoille, onko realistista hankkia mökille maatiaiskanoja ympärivuotiseen asusteluun? Eli mökillä kävisi joku vähintään parin viikon välein, mahdollisesti jopa viikottain. Mikä on pienin suositeltu parvikoko kanojen hyvinvointia ajatellen? Riittääkö 3-4 kanaa + kukko? Onko kukko välttämätön kanojen hyvinvoinnille?

Maatiaiskana vastaa:
Mikä ettei. Onhan kanojen lisäksi koko joukko kanalintuja, joilla ei ole ihmisen tarjoamaa ruokaa ja suojaa vaikka kuinka paljon - riekot, teeret, fasaanit...
Jos systeemit laittaa kuntoon niin totta kai toimii. Lisäksi nykyaikana on mahdollisuus vaikka video- tai etävalvontaan.
Ylipäätänsä, kanat ovat hyvin omatoimisia. Jos on ruokaa, suojaa ja vettä niin eivät oikeastaan kaipaa ihmistä.
Kun tarkoitus on pitää omaa kantaa kanoja niin fiksua on pitää ainakin tusinaa kanaa, jossa pari kolme kukkoa. Tämä siksi, että jos on vähemmän niin helkposti loppuu kanat kokonaan. Aina kun voi sattua jotakin.

Koulu projektina luo kysyy:
mitä vaatimuksia luomukanala vaatii millä perusteilla luomu kanalaa saa pitää mitä luomukana saa syödä ja mitä ei

Maatiaiskana vastaa:
Luomu on rekisteröity tavaramerkki ja siihen liitty rekisteöijän omat vaatimukset. Katso tarkemmat tiedot vaikka Googlaamalla luomu.

Lisäksi - Hämmästyttävän moni luulee, että luomu on jotenkin ekologinen tai eläinystävällinen juttu vaikka näin ei ole. Luomu tarkoittaa, että eläin syö lumomu-rekisteröityä rehua. Siinä se noin lyhyesti.
Katso tarkemmat tiedot vaikka Googlaamalla luomu.

Harrastekanafani kysyy:
Minulla on ollut 9 harastekanaa, niitä on kuollut muutama matkan varrella- jäljellä on enää 7 ja pohdin, jos ostan muutaman uuden kanan voiko ne yhdistää vanhojen kanssa vai tuleeko tappelu?

Maatiaiskana vastaa:
Voi yhdistää. Kanat voivat nahistella mutta lopputulos on hyvä.

Sonttu kysyy:
Mihin kanat voi kuolla, kun niin nuoria... ja höyhennet on niin huonon kuntoisia.

Maatiaiskana vastaa:
Sama juttu kuin ihmisillä tai millä tahansa eläimillä - syitä on voi olla mitä tahansa... Harmi juttu.

Pete kysyy:
Olen tekemässä tuota ohjeen hautomakonetta niin mitä suositteliset/ parannus ehdotuksia jos nyt tekisit kyseisen hautomakonee? itse aattelin laittaa koko ulkopuolelle vielä 3cm finnfoamin. Onko lampun sijoituksella väliä toimiiko keskellä ja tuulettimen asennus kohdalla väliä hautomisen onnistumiseen? Ettei munat paistu keskellä tai kylmety reunoila? Minkä laisiin onnistumis prosenttiin olet päässyt kyseisellä koneella? Kaikki uudet vinkit ovat tervetulleita :)

Maatiaiskana vastaa:
Tässä lyhyesti, saa kysyä lisää jos siltä tuntuu.

En ole oikein varma mitä tekisin. Juuri nyt en ole rakentamassa hautomakonetta (liikaa kanoja ja hautomakoneita!). Jos ja kun teen niin lähinnä on kaksi eri lähestymistapaa:
1) mahdollisimman simppeli, helppo ja edullinen, tai
2) jotenkin paremmin toimiva luksusmalli.

Ykkösvaihtoehdossa tekisin vielä simppelimmän, jättäisin termostaatin pois. Ehkä tuulettimenkin. Kokeilisin siis rakentaa muodoltaan sellaisen laatikon, että lämpö olisi tasaiinen ja hyvä joka paikassa. En tiedä onnistuisiko tuollainen mutta ehkä jos tekisi jonkinlaiset venttiilireijät ja jotenkin sellainen, että lampun tuottama lämpö liikuttaisi ilmaa... Veikkaisin, että tuo olisi mahdollista ja ajatuksena minimalismi :-)

Kakkosvaihtoehdossa lisäisin eristystä (aivan kuten ajattelit), ehkä duunaisin jonkinlaisen munien kääntö- tai liikuttelusysteemin (tai, että koko boksi kiikkuisi). Kovin paljon muita muutoksia en tekisi koska nyt rakennetut hautomakoneet toimivat yllättävän hyvin. Luulen, että hautomakoneet toimivat aina hyvin!

Finnfoam-eristys on hyvä idea! Mitä enempi eristettä niin sitä pienempi lampun/lämmittimen teho. Itselläni eristeenä on vaan pyyhkeet, jotka olen käärinyt ympäri. Siinä on tietty etu, voi pestä vaikka pyykkikoneessa.
Mielestäni eristeet olisi hyvä tehdä sellaisiksi, että jos laatikko on läpinäkyvä niin eristeitä voi raottaa tai avata niin, että näkee hautomakoneen sisälle. Jos vaikka on tipuja...

En tiedä onko lampun sijoittelulla merkitystä. Laitoin tuulettimen juuri sitä varten, että ilma liikkuisi. Se minkä luulen olevan tärkeä on joku folio, pahvi tai pelti, joka estää suoran säteilylämmön lähimpiin muniin. Lamppu on siis tavallaan koteloitu ja sen ohi virtaa hautomakoneen sisäilma.

Onnistumisprosentti näillä itsetehdyillä vekottimilla on ollut hyvä! Sekä kanan- ja ankanmunat ovat mielestäni kehittyneet vallan samalla tavalla kuin minun kaupallisella hautomakoneella. Olen ostanut yhteensä kaksi hienoa, samanlaista hautomakonetta (King Suro 20, kts. tästä linkistä ). Hienoja laitteita, tosin toinen hajosi salamaniskusta :( Kun sen korjaus olisi tullut niin kalliiksi, reilusti yli satasen niin siksi muistaakseni ajattelin jos vaikka tekisi itse jonkin halpis-systeemin.

Onnistumisprosentti vaihtelee. En ole viime aikoina laskenut mutta olettaisin sen olevan noin 30 - 40 %. Hassua on se, että tuolla 30 % onnistumisella TUNTUU siltä kuin kaikki onnistuisi ja vasta laskutikulla karvas totuus paljastuu. Hautomakoneessa prosentti on parempi kuin kanoilla itsellään.

Tässä vielä muutama hyvä vinkki:
- älä funtsi liikaa, laite on helppo tehdä
- keep it simple!
- älä odota, tee hautomakone jo tänään (munat saat kaupasta!).

Kiitos kysymyksesta. Laita kuvia kun projekti edistyy.

Nimetöm kysyy:
voiko normaaleista munista kehittyä tipu jos laitat ne 2vk tyynyn alle

Maatiaiskana vastaa:
Kyllä voi. Tosin hautoma-aika on 21 vrk, eli kolme viikkoa.

Nisse kysyy:
Meillä on pieni kanala,pinta-ala sisällä 5 ja ulkona 9 neliöm.Kukko neljä kannaa ja nyt kuoriutui kaksi.Riittääköhän tuo sisätila kaikille seitsemälle ensi talveksi? Nyt on helppo tilanne,kun muut kanat ja kukko on päivät pihalla,niin pienet pärjää sisällä hyvin emon kanssa.

Maatiaiskana vastaa:
Varmasti riittää. Tuossa ei ole tilasta puute.

Tärkeintä kanojen pidossa on:

1) varmista, ettei tapahdu mitään hölmöyksiä - kettu, haukka, minkki tai vaikka naapurin koira pääsee syömään kanat ja kukot

2) ei tapahdu onnettomuuksia, kanat ei jää jumiin, karkaa tms.

3) kanoilla on ruokaa ja vettä - aina ja koko ajan

4) riittävä säänsuoja, tämä ei ole kovin vaikea, kanat kestävät hyvin pakkasta ja huonoja kelejä. Kaikki on siis plussaa.

Nuo yllä ovat vähintään 95 % kanojen pidosta.

Tuon lisäksi, kanalan siisteys, hivenaineet, hiekka jne. ovat ns. hienosäätöä, hifistelyä. Hyvä mutta vain todellakin hienosäätöä.

Suurin munaus on, jos sinun AINOA kukko potkaisee tyhjää tai jos minkki tappaa kaikki kanat :(

Kanalan koko tai tila ei ole ollenkaan primääri-juttu.
Tosin, hyvä juttu on jos saat rakennettua kanalan sisätilat sen verta korkeaksi, että kanat pääsevät yöksi nukkumaorrelle, joka on vähintään 1,5 metrin korkeudella. Sitten ovat turvassa :)

Repo54 kysyy:
Tänään kuoriutui kaksi tipua, miten kukko ja kolme kanaa reagoi näihin. Pitääkö eristää vai teenkö mitään. Kukko ja kanat on maatiaisia.

Maatiaiskana vastaa:
Onneksi olkoon tipuista!

Jos tiput kuoriutuivat munista, jotka olivat kanan hautomina niin silloin tämä kana pitää tipuista huolta ja ajaa muut kanat ja kukot pois - tai se on ainakin se on tarkoitus.

Jos munat haudottiin hautomakoneessa niin joku kana voi ottaa tiput huomaansa ja toimia kuin kanaemo. Ellei vapaaehtoista kanaemoa löydy niin paras on kasvattaa untuvikot vähintään nuorikoksi asti ennen kuin pitää aikuisten kanojen kanssa.

Silloinkin olisi hyvä jos nuorikoille olisi sopivasti turvapaikkoja, jossa voivat olla isommista kanoista turvassa.

Kanat ja kukot voivat olla ilkeitä toisileen, myös pienille untuvikoille. Ole siis tarkkana!

Kanoista tykävä, kysyy:
voiko kanoille tulla munasarjakasvai?

Maatiaiskana vastaa:
Kyllä voi.

Nimetön kysyy:
Meillä on viisi hybridi kanaa ja kolme niistä repii yhdeltä sulkia niskasta. Mitä teen? Onko se hybrideille tavallista kun olen lukenut että ne olisivat aggressiivisempia? Miten saan muiden lopettamaan höyhenien nyppimiseen? Tarvitsenko lisää virikkeitä? P.S kana vaihdettiin jo kerran kun muut kiusasivat. Ei toiminut.

Maatiaiskana vastaa:
Kanat ovat kuin ihmiset, välillä kiusaavat jotakuta ilman näkyvää syytä. Syytä ei tarvitse edes olla, jostakin syystä kiusattu vaan jotenkin ärsyttää kiusaajia.
Tilannetta voi yrittää helpottaa lisäämällä tilaa tai tekemällä systeemin, jossa kiusatulle on sopivia turvapaikkoja.
Virikkeet voivat olla hyvä idea mutta sekin selviää vain kokeilemalla.
Tähän ei oikein ole mitään fiksua vastausta.

Itselläni on kanalassa useampia kukkoja. Aikaisemmin puutuin aina kukkojen välisiin kahinoihin ja joissakin tapauksissa hävitin osan kukoista, jotta ei olisi yltynyt aivan päättömäksi meno.
Omituista kyllä niin tässä jokin aika sitten en puuttunut räyhäämiseen, joka yltyi niin hulvattomaksi, että luulin yhden kukon pääsevän hengestään. Rökitetty kukko oli useamman päivän mielestäni aikas hurjan näköinen mutta kumma kyllä - toipui ja nyt kaikki ovat kavereita. Tuli sellainen fiilis, että olisin tehnyt suuren virheen jos olisin puuttunut noiden kukkojen touhuihin liian aktiivisesti. Tämä siis esimerkki elävästä kanalasta.
Ei noista kanaeläimistä ota selvää.

Tietämätön kysyy:
Jatkoa edelliseen eli meillä ei ole vielä onnistunut kuoriutumaan yhtään ja se paripäivää perustuu läpivalaisuun ja siinä siihen ettÃä liike on loppunut täysin ja punaiset verisuonet ovat tulleet mustiksi. Siis ennen 21vrk.Ollaan odoteltu vielä sen jälkeen reilu viikko ennen avaamista. Munia ei ole kerralla ollut montaa mutta voiko vaan olla huonoa tuuria jo 3 kertaa peräkkäin?

Maatiaiskana vastaa:
Hyvä juttu tuo läpivalaisu. En osaa itse sanoa mitään fiksua tietoa, tulee mieleen villejä arvauksia mutta ne ovat vain arvauksia.

Voiko huonoa tuuria olla kolme kertaa peräkkäin? Kyllä voi. Tilastojen mukaan, kanojen itsehautomana ja eri hautomakoneilla, eri valmistajilta ja eri malleilla - eri rotuisia kanoja, eri kananmunat niin munista kuoriutuu tipuiksi noin 30 %. Siis seitsemän munaa kymmenestä ei kuoriudu.
Parhaimmillaan itselläni on 50 % kuoriutunut, huonoimmillaan 20 %.

Oletan, että syy miksi munasta ei kuoriudu tipua, voi olla mikä tahansa. Eri syitä. Oli syy mikä tahansa niin lopputulos on sama.

Asian voi nähdä tilastollisena ja todennäiköisyyksinä. Paras tapa taistella huonoa tuuria vastaan on hautoa enemmän munia.

Muutenkin, jos kanoja on tarkoitus tuottaa omaan tarpeeseen niin suosittelen tähtäämään sellaiseen tusinaan kanaan ja pariin kukkoon, tipuja tulisi siis saada vähintään kolmatta kymmentä... Munia tulee hautoa tuota määrää varten noin sata.


Tietämätön kysyy:
Hei me rakennettiin samanlainen hautomakone kuin ohjeessasi. Missä meillä menee vikaan kun on jo kolme kertaa käynyt niin että n2 päivää ennen kuoriutumista tipu kuolee munan sisään? On sit avattu ja päälisin puolin näyttää kehittyneen normaalisti

Maatiaiskana vastaa:
Äkkiseltään ei tule mieleen mitään varmaa selitystä. Syitä voi olla moninaisia.

Kysymyksestä ei käynyt ilmi, että kuinka suuresta osuudesta on kyse? Siis, kuinka monta munaa on hautomakoneessa ollut yhteensä ja onko kuinka moni kuoriutunut jos yksikään?

Toinen juttu, miten on selvinnyt, että tipu on kuollut juurin noin kaksi päivää ennen kuoriutumista? Tarkoitatteko siis kaksi päivää ennen 21 vrk haudontaa?

Kananmunan haudonta-aika on 21 vrk mutta käytännössä voi kulua enempikin aikaa. Omissa testeissä samana päivänä haudontaan laitetuista munista kuoriutuu tipuja ajalla 21 - 27 vrk.

Tämän takia ei kannata hätäillä jos muna ei ole kuoriutunut heti 3 vkon kuluttua. Nykyään poistan hautomakoneesta munat vasta kun ovat olleet 30 vrk...

Nimetön kysyy:
Missä iässä kukonpojat tulee erottaa toisistaan? Meillä tyrnäväläisiä, joista kolme kukkoja (Tupu, Hupu ja Lupu). Niillä on nyt ikää n. 3kk.

Maatiaiskana vastaa:
Nyt ei ole aivan varmaa miksi kukonpojat tulisi erottaa? Kysymyksestä ei tämä selviä. Kyllä kukot tulevat toimeen keskenään.
Tässä ei nyt ole aivan selvää miksi tai mikä on tarkoituksena. Jos tähän saa selvyyden niin ehkä löytyy tarkka vastaus.

Hannele kysyy:
Voiko kanat olla stressaantuneita uudessa kodissa ja siten ne eivät muni?Kalkkia on ja vihreää salttia ja vaaleaa leipää. Voisiko kyse olla sitten ruokinnassa?

Maatiaiskana vastaa:
Stressi on ehkä liian inhimillinen sana tai käsite. Jos kanat on siirretty yhdestä kanalasta toiseen niin saattaa kestää ennen kuin alkavat munimaan - jos alkavat.
Kanat tutkivat uutta paikkaa ja kotiutuvat. Munivat kun munivat. Kanat ovat yksilöitä, jotkut kanat aloittavat muninnan 6 kk ikäisinä, jotkut aikaisemmin ja jotkut myöhemmin.
Onko tietoa jos kanat edellisessä paikassa?
Asialle ei tarvitse tehdä mitään. Normaali arkirutiini on paras kanalle :)

Vihtori kysyy:
Ihan alkuun kerrottakoon, että itsekin olen tyrnäväläisten maatiaiskanojen kasvattaja. Kanoistani on ollut paljon iloa, mutta yllättävän paljon hyötyä toimittajan työssä. Kanat ovat olleet monen jutun aiheena. Nyt minulle virisi ajatus kanojen hyödyntämisestä lehtokotiloiden hävittämisessä. Kotiseudullani Päijät-Hämeessä lehtokotiloista on tullut aikamoinen vitsaus. Ystäväni ovat tiedustelleet, että saisivatko he lainaksi minulta muutamia kanoja hävittämään/ syömään kotiloita. Itse en ole täysin varma, että syövätkö kanat erityisen hanakasti kotiloita, vaikka kaikkiruokaisia ovatkin.

Maatiaiskana vastaa:
Kyllä, kanat ovat symppikksiä!

Lehtokotilot maistuvat hyvin kanoille. Äkkiseltään tulee tosin se mieleen, että kanat syövät lehtokotiloiden ohessa äkkiä kyllä puutarhan kasvit. Siis salaatit, versot ja sen semmoiset.

Kanoja saa vuokralle tuolta -> http://maatiaiskana.com/kasvattaja.php

Lyku kysyy:
Mikä ravinto on kanoille parasta? Kelpaako hiekkalaatikon hiekka, kun jotai hiekkaa kuulemma tarvitsevat? Entä kanojen hintahaitari ja mistä saisi maatiaisia?

Maatiaiskana vastaa:
Paras ravinto on sekalainen, mitä pihalta löytyy, kotiruoka, rehu - kaikki kelpaa. Jos antaa monipuolista ruokaa niin varmistuu, ettei edes vahingossa tule puutostauteja.

Hiekkalaatikon hiekka kelpaa.

En osaa arvioida hintahaitaria. Varmasti saa ilmaiseksi, jossakin taas maksaaa varmasti satasen per kana.
Olettaisin, että tiettyä rotua oleva nuori, aikuinen muniva kana on se kaikkein arvokkain.

Itse olen joskus laskenut paljonko yhden tuollaisen kanan kasvattaminen tulee maksamaan ja hinta nousi reilusti yli 50 - ja lopetin laskemisen :)

Kertsi kysyy:
Passaakohan tämän linkin lämpö-/kosteusmittari moiseen hommaan. Mietin, mitä ne K1 ja K0 -liittimet on ja löytyykö niitä tuosta minun mittarista vai saako tuohon hommaan käytettyä anturille meneviä johtoja.

Maatiaiskana vastaa:
Äkkiseltään sanoisin, että EI sovi. Syy on se, että tuossa linkin lämpöjutussa ei ole rele-ulostuloa.

Suosittelisin enneminkin esimerkiksi tätä linkin. Tämä, ja vastaavanlaiset, ovat edullisempia n. 3 - 4 euroa, ja lisäksi löytyy suoraan rele-ulostulo!

Tämä jälkimmäinen, esimerkiksi tämä, voi siis sellaisenaan - suoraan ohjata lämpövastusta/hehkulamppua/tms. ilman, että tarvitsee tehdä mitään omia suunnitelmia tai systeemejä.

Kysy tarvittaessa lisää tai lähetä vaikka sähköpostia. Varmasti onnistuu.

Olli kysyy:
Onko kannattavaa alkaa itse kasvattaa kanoja ravinnoksi?

Maatiaiskana vastaa:
Ei ole kannattavaa. Tällä hetkellä broilerin taitaa saada pakastealtaasta noin 5 - 10 eurolla. Kananmunan hinta on puolestaan 5 - 10 snt/kpl.

Omassa pienkanalassa hinta on jotakin aivan muuta jos mukaan laskee kaiken, työn, puitteet, rehut ja hoidon.

Suomessa tosin on isoja kanaloita, jotka ovat liiketaloudellisesti kannattavia siitä huolimatta, että eivät saa maatalous- tai muuta tukea. Kyse on näissä tapauksissa isoista ja päätoimisista kanaloista, joissa asiat on osattu optimoida hyvin.

Ravinnoksi kanaa ja kananmunia saa siis edullisemmin tuottajilta, jotka ovat erikoistuneet asiaan.

Toisaalta - omasta pienkanalasta tulee helposti kymmeniä munia päivässä, muutamia kukkopaisteja kuukaudessa. Ei se ihan tappiollistakaan ole.

Nimetön kysyy:
Saako hautomakoneen kaikki osat biltemasta

Maatiaiskana vastaa:
Käytännössä kyllä. Termostaatti ja tuuletin voisi olla hyvä mutta nämäkin voi soveltaa.
Hautomakoneessa ei ole tärkeätä miten se on tehty, tärkeä on se, että munat ovat 21 vuorokautta melko tarkkaan 38°C lämpötilassa.

Nimetön kysyy:
haluaisin tilata jostain hedelmöittyneen maatiiaskananmia, mutta en vain ymmärrä mistä niitä saa.

Maatiaiskana vastaa:
Munia saa kanalasta, jossa kanoja ja kukko. Voit siis kysyä aivan keneltä tahansa kanalanpitäjältä.
Yleensä kannattaa kysyä vähän pienemmästä kanalasta kuin luokkaa Kariniemen broileri...
Ota yhteyttä ainakin näihin kanankasvattajiin -> http://www.maatiaiskana.com/kasvattaja.php


Susanna kysyy:
Jos kanalassa on myös kukko, joka on polkenut kanoja, niin miten kanat suostuvat antamaan hedelmöittyneet munat pois (kun lisätiput ei ole ihmisen mielestä toivottuja)? Tietääkö kana mitkä munat on hedelmöittyneitä? Kuinka monta siitomunaa kannattaa hankkia, jos haluaa saada noin 5 kanaa ja kukon? Ylimääräiset kukonpojatko sitten laitetaan päiviltään..? Haittaako, jos lauman kukko on samasta siitosmunaerästä eli kanojen veli, jos meinaa joskus saada uusia tipuja? Mikä on tipujen kannalta paras vuodenaika kuoritua maailmaan?

Maatiaiskana vastaa:
Jos kanalassa on kukko niin silloin käytännössä kaikki munat ovat hedelmöittyneitä. Vaikka kukon ottaa pois niin sen jälkeenkin munitut munat ovat enimmäkseen hedelmöittyneitä vielä pitkän aikaa.

Munat otetaan pois pesistä yksinkertaisesti vain ottamalla ne pois. Jos kana on hautomassa munia niin riippuu kovasti kanayksilöstä miten reagoivat. Jotkut voivat nokkia, jotkut eivät. Kana ei saa munien poisottamisesta henkisiä tai fyysisiä traumoja.

Kanat eivät tiedä onko munittu muna hedelmöittynyt vai ei - tai eivät ainakaan ilmaise asiaa mitenkään (hautovat siis myös ei-hedelmöittyneitä munia).

Käytännön syistä munat kannattaa kerätä pois päivittäin. Tämä siksi koska muuten syntyy tilanne, jossa on paljon eri-ikäisiä munia, joka saattaa olla mysteeriö ruoanlaiton tai hautomakonekäytössä.

Omissa tilastoissa noi 30 - 50 % munista on kuoriutunut. Näistä tipuista melko tarkkaan puolet on kukkoja. Jos tipuista pitää oikein hyvää huolta ja vahtii silmä kovana niin selviytymisprosentti aikuiseksi on hyvä. Kanalassa tilanne on huonompi.

Jos kaikki menee tuon tilaston mukaan niin jos halauat viisi aikuista kanaa niin sinulla tulisi olla runsas 10 aikuista (kanaa + kukkoa), elikkä 20 - 30 kananmunaa hautomakoneessa.
Tuo on vain tilastoa ja sen seurauksena voi sitten olla ei yhtään lintua, tai 30 kukkoa, tai yksi kana. Luultavasti kuitenkin noin viisi kanaa ja noin viisi kukkoa.

Kukkoja voi olla useampi kuin yksi. Riippuen tilasta niin on itse asiassa parempi jos sinulla on pari kukkoa varalla, aina voi sattua jotakin. Kukot tulevat toimeen riippuen tilasta ja totta kai myös kukkojen asenteesta.

Ylimääräiset kukot voi myydä, antaa tai teurastaa. Vaikka ei tunnu kivalta syödä lemmikkikukkoa niin se ei ole ollenkaan mahdoton ajatus.

Ei haittaa jos kanat ja kukko ovat sisaruksia (tilanne on silloin sama kuin noin yleensä ottaen kaikilla villieläimillä, tästä lisää jos kiinnostaa).

Paras vuodenaika riippuu kovasti siitä millaista elämää kanoille on ajatellut. Jos käytössä on turvallinen kanala niin vuodenajalla ei ole niin paljoa merkitystä. Jos taas tarkoitus on, että kanat ovat alkukesästä ulkona niin silloin niiden tulisi olla noin 5 kk ikäisiä, eli kuoriutuminen tulisi olla jo tammikuussa.
Sanoisin, että kaikki vuodenajat ovat hyvä. Eniten munia on tarjolla kesällä.

Nimetön kysyy:
Onko yksi kanamynnissä ja. Saa ko ottakana pikku puutarhaan

Maatiaiskana vastaa:
Kyllä kana viihtyy puutarhassa.

Shanti kysyy:
minkä ikäisenä kana aloittaa muninnan?

Maatiaiskana vastaa:
Tämä vaihtelee jonkin verran, viisi kuukautta voi olla aika tyypillinen ikä.

Nimetön kysyy:
Voiko eri ikäisiä nuorikoita pitää samassa häkissä?

Maatiaiskana vastaa:
Kyllä voi. Linnut tulevat oikein mainiosti toimeen kunhan ei tule liikaa stressiä. Stressi nousee jos mitä enemmän on elukoita, vähemmän tilaa, pulaa ruoasta, häiriötekijöitä jne.
Jos siis on tarpeeksi tilaa ja muutenkin kivaa niin eri ikäiset tulevat hyvin toimeen. Jos joukossa on aikuisia niin silloin tulisi pienillä tipuilla olla emokana suojelemassa.

Riitta kysyy:
Kuinka pitkään kanat pitävät munimis taukoa. Sulkasatoa.

Maatiaiskana vastaa:
Ehdottomasti vaihtelevasti. Ennen olin varmempi tuosta mutta nyt vaikuttaa siltä, että oikeastaan kanat tekevät miten sattuu - jos ylipäätänsä pitävät taukoa.
Munintaan vaikuttaa niin monta eri tekijää, aurinko, valo, lämpö, ravinto , muut kanat jne. Kaikkia ei varmasti edes tunneta.
Sen olen oppinut, että ei kannata panikoida kovin helpolla.

A kysyy:
Misähän päin olis valmiita tipuja myynnissä Pihjois-Pohjanmaa

Maatiaiskana vastaa:
En tiedä. Luultavasti löytyy helposti jos kehtaa kysyä paikallisilta. Aina joku tuntee jonkun, jolla kanoja :)

Päivi kysyy:
riittääkö kalkkikivet(valkoista sepelin näköistä kiveä)soran tarpeeseen kanoille.

Maatiaiskana vastaa:
Kyllä riittää.

Pävi kysyy:
riittääkö kalkkikivi soran tarpeeseen talviaikana , kesällä ulkotarhassa hiekka/sepeli alusta.

Maatiaiskana vastaa:
Kyllä riittää.

Tuula lindell/moraru kysyy:
Mistä nyt saisi kanoja+kukon Pirkanmaalla?

Maatiaiskana vastaa:
Jaa, tuo on kyllä vaikea kysymys. Luultavasti Pirkanmaalla on vaikka kuinka paljon pieniä kanaloita mutta eri asia on mistä ne löytää.
Ehdottaisin, että jalkautuu, tarkastaa markettien ilmoitustaulut ja kysyy ihmisiltä. Itse olen nähnyt mm. Urjalassa ilmoituksia kanoista.

Juha kysyy:
Saako noita digitaalisia lämpöantureita muualta kuin ebaystä?

Maatiaiskana vastaa:
Varmasti saa. Luultavasti löytyy kotimaisia maahantuojiakin. Itse ostin eBaysta kun sieltä nyt sattumalta löytyi edullisesti.
Olettaisin, että näitä löytyy myös kotimaisista elektroniikkaliikkeistä, esim Bebek, Vaasan sähkötarvike (?) yms.

Omppu15v kysyy:
mikä on myco ja onko se parannettavissa? mistä saa muco testejä?

Maatiaiskana vastaa:
Tiettävästi mykoplasma ei ole parannettavissa. Hyvä juttu on se, että ei se ole kovin yleinen eikä aivan hirmuisen pahakaan.

Testeistä en osaa sanoa mitään.

Lue lisää mykoplasmasta täältä -> www.evira.fi/mykoplasma

Tyhmä juttu mykoplasmassa on se, että tosiasia on harmillista kyllä se, että mykoplasmaksi tulkitaan turhaan sellaiset tapaukset, joissa mykoplasmaa ei ole!

Vaikka kaikki olisi ok niin kanalassa kaikki kanat eivät muni, kaikki munat eivät kuoriudu, kaikki untuvikot eivät selviä nuorikoksi jne. Tämä siis vaikka kaikki olisi tip-top kunnossa.

Harrastelija helposti tekee ne virheet, että
a) on liian vähän kanoja, 10 on minimi
b) tulkitsee, spekuloi ja analysoi liikaa.

Elikkä, harrastekanalan pitäjän tulisi hankkia tusina kanaa, kourallinen kukkoja, rakentaa tapaturmavapaa kanala. Tuo on hyvä alku :-)

Aloitteleva kanan ha kysyy:
Vuorokausi sitten autettiin maailmaan ensimmäinen tipumme kun se ei jaksanut itse kuoriutua. Pirteä piipittäjä mutta jo kuoriutuessa ihmettelin toisen jalan asentoa. Se on ns. pepun takana hyvin herkästi, eli jotenkin virheasentoinen. Nyt vuorokauden ikäinen lähinnä istua kököttää mutta muuten pirteä. Tasapaino ei pidä liikkuessa. Voi harmi. Muut munat laitettiin samaan aikaan koneeseen ja niistä ei kuulu mitään merkkejä. Yhdestä kuului vuorokausi sitten piipitystä mutta enää en ole sitä kuullut. Kannattaako näitä munia enää hautoa? Ja mitähän tälle yhdelle tipulle nyt tehtäisiin? Kannattaako vielä katsoa miten sen tasapaino ja liikkuminen kehittyy vai onko parempi päästää tipujen taivaaseen?

Maatiaiskana vastaa:
Ennuste saattaa olla huono mutta jopa omassa pikkukanalassani on tapahtunut useampi ihmeparantuminen.
Ikävä tosiasia on se, että kaikki munat ei kuoriudu, kaikki kuoriutuneet tiput eivät selviydy mutta onneksi on poikkeuksia. Tällä tarkoitan sitä, että todellakin jotkut ennusteltaan huonot tapaukset ovat selviytyneet ja niistä on lopulta kasvaneet esimerkillisiä kanalan asukkeja.
Kanalan ja hautomakoneen pitäjän raskas velvollisuus on tehdä itse päätös. Jos teillä riittää resurssit pitää huolta untuvikosta niin henkilökohtainen neuvoni on odottaa ja katsoa miten kehitys onnistuu.
Pahoittelen, ettei ole tämän fiksumpaa vastausta.

Anne ,ennen maidontu kysyy:
Sain lahjaksi kesäkuun alussa 3kanaa ja kukon(mustia/matias). Ovat syntyneet helmikuussa(kuulemma). Tarha on ulkona mutta katettu n.12m². Ruokana kauraa,munitusrehua,leipää,ruohoa,kuivattuja munankuoria ja hiekka sekä vettä. Ongelma on ettei vielä ole tullut yhtään munaa,minusta kanat ovat liian rauhallisia,eikä kukko kieu. Mikä neuvoksi?

Maatiaiskana vastaa:
Ei hätää. Joillakin kanoilla ja kukoilla kestää lyhyemmin ja joillakin taas kauemmin alkaa kiekumaan ja munimaan.
Paras neuvo on, että pidä kanoista ja kukosta hyvä huoli, ruoki hyvin ja ole kärsivällinen.

Pirjo kysyy:
aiomme rakentaa itse hautomakoneen. Käykö muuntajkaksiAC/DC merkillä oleva Adapter 12V, Output: 12V/1,5A. Sellainen löytyisi meiltä jo valmiina. Mietin vain kun siinä ei ole merkintää VDC.

Maatiaiskana vastaa:
Tässä aivan lyhyesti, saa kysyä lisää.

Tuo muuntaja on vain mahdollista tuuletinta ja termostaattia varten. Riippuu siis siitä millä jännitteellä tuuletin toimii ja millä jännitteellä termostaatti toimii (jos ne siis toimivat sähköllä).

Muuntajassanne oleva AC/DC merkintä on minulle vähän epäselvä. AC tarkoitattaa "alternative current", eli vaihtovirta. DC tarkoittaa "direct current" elikkä tasavirta. Luultavasti tuo tarkoittaa, että muuntajanne tuottaa vaihtovirrasta tasasähköä, joka on ok.
1,5 Ampeeria riittää hyvin useammallekin tuulettimelle ja termostaatille.

Tarkistakaa muuntajan napaisuus (eli kumpi on plussa ja kumpi miinus). Voitte tarkistaa sen tuulettimella, jos pyörii oikeaan suuntaan niin arvaatte siitä johtojen napaisuuden. Yleensä plussa on punainen ja miinus musta johto.

St kysyy:
Ulkohäkissä tällä hetkellä 3x3 metrin 5 maatiaiskanaa ja 1 maatiaiskukko. Häkissä on katos, jossa nukkuvat ylemmällä orrella. Pitäisi rakentaa talveksi asunto ja untuvikkoja olisi tarkoitus myös kasvattaa. Miten iso asunto talveksi esim. 20 maatiaiskanalle pitäisi olla?

Maatiaiskana vastaa:
Käytännössä on hyvä jos kanalaan rakentaa erikseen tilat
- ihmisille/huollolle
- aikuisille kanoille ja kukoille
- nuorikoille
- untuvikoille ja tipuille.

Siis eri tilat eri-ikäisille, lisäksi kaikki olisi hyvä tehdä sellaisiksi, että ovat helppo huoltaa (siis pitää siistinä, vaihtaa vesi- ja ruokasysteemejä jne).

Aikuisille kanoille ja kukoille on kiva jos tilassa on korkeutta, tarpeeksi lattiatilaa, jossa kävellä ja kuopsutella. Lisäksi aikuisten kanojen tilasta on hyvä tehdä kanoille sopiva kulkureitti (siis pienet oviaukot), josta pääsevät ulos - ei siis huolto/ihmistilan kautta vaan oma kulkureitti.

Huomaa, että kanat käyskentelevät ulkona mieluusti jopa talvipakkasilla jos saavat itse päättää.

Tuosta kun laskee niin esimerkiksi sellainen 2 x 3 metriä ja 2 - 3 metriä korkea tila on enemmän kuin riittävä.

Mutta, kun/jos rakennat kanalaa niin käytännössä vaiva ja kustannukset ovat samat jos rakennat tuplasti isomman. Rakenna siis heti tuplasti tai triplasti isompi, ei tarvitse heti rakentaa toista kanalaa :-)


Nimetön kysyy:
Minkä ikäiset tiput pärjää ilman emoa? Kuinka lämmin pitää olla "kanalan" pelkillä tipuilla? He asustavat nyt leikkimökissä jossa ei ole eristeitä. Meillä on kaksi tipua ja emo. Emo on niin agressiivinen että joudumme ehkä palauttamaan sen. Kiitos vastauksesta!

Maatiaiskana vastaa:
Tiput pärjäävät heti kuoriutumisestaan asti omillaan. Kanaemosta on turvaa ja suojaa mutta untuvikot pärjäävät kyllä itse.

Kanalan lämpötila normi kesäulko- tai huonelämpötila kunhan jokaisella tipulla on lämmin (l. melkein kuuma!) paikka, jonne pääsee halutessaan.

Jos on kaksi tipua niin laita lämpölamppu roikkumaan n. 10 sentin korkeudelle lattiatasosta. Jos on useampia tipuja, niin useampi lamppu, jotta ei tiput pakkaannu liian tiiviisti.

J.j kysyy:
Hommasimme kolme maatiaiskanaa ja kukon, kolmannesta emme ole saaneet selville kumpaa sukupuolta on, ikää n. 2 kuukautta. Joko tässä vaiheessa pitäisi sukupuoli olla havaittavissa ja mistä sen havaitsee? Toisilla kanoilla on selkeä heltanalku päälaella, tällä onnettomalla ei mitään. Ääntelee kyllä samoin kun muut kanat,eikä kukkokaan hyljeksi vaan päästää syömään ensin muiden kanojen kanssa. Tällä joukolla on myös eristetty koppi sekä ulkotarha. Kukko kanoineen ei kuitenkaan yövy kopissa vaan ulkotarhan yläorrella, miksi koppi ei yöksi houkuttele?

Maatiaiskana vastaa:
Kiitos kivasta kysymyksestä. Tässä lyhyesti...
1) sukupuoli, tämä on aina probleema. Harjaantunut asiantuntija pystyy arvaamaan sukupuolen n. 50 % todennäköisyydellä. Sama juttu monen lintulajin kohdalla.
Kukon erottaa lähinnä värityksestä, kannuksista, käytöksestä. Nämäkään eivät ole varmoja.
2) Kopin käyttö on aivan arpomista. Kanat osaavat käyttää koppia sisäsyntyisesti. Täysin eri juttu on sitten se, haluaako kana käyttää koppia juuri silloin kun sitä tarkkailee.
Jos kanalla on sopiva fiilis ja tilanne niin voi hyvin viettää yönsä puun oksalla tai missä lie.
Jos koppi on kutakuinkin fiksu (kts. ohjeet kanalantekoon) niin ei huolta!

H.k. kysyy:
Etsinnässä olisi hautomavalmiita munia Jkylän seudulta? Mistä kannattaisi kysellä? Hautomakone löytyy jo.

Maatiaiskana vastaa:
Hyvä kysymys - munia on takuuvarmasti saatavilla Jyväskylän seudulta (ja muualta kanssa) mutta onkin eri juttu miten löytää kasvattajat.
Tiedossa on nämä kasvattajat -> www.maatiaiskana.com/kasvattaja.php jos ehdit niin kysy näiltä kultakin erikseen ja saattaa löytyä lisää vinkkejä, lähempää.

Munia voi myös tietenkin lähettää vaikka postitse tai Matkahuollolla.

Jos Sinulle kelpaa muut kuin maatiaiskanat niin osta munat lähimmästä kaupasta. Itselläni on kaupan kanan- ja ankanmunista kuoriutunut potria poikasia.

Tyhmäkö? kysyy:
Montako kanaa suositellaa neliöä kohden?

Maatiaiskana vastaa:
Tuosta on varmasti olemassa tarkat viranomaismääräykset, jotka eivät ole sama asia kuin mitä kana itse valitsisi. Ehkä.

Meillä on kanala, jonka koko on n. 15 m2. Kanalan korkeus sisäpuolella on ehkä 3 metriä. Korkeus tuntuu olevan tärkeä kanoille. Kanat pääsevät halutessaan ulos omalle pihalle, joten varsinainen yksittäisen kanan tila on paha arvioida. Istuvathan ne orrella aivan vieri vieressä.

Jos nyt varaat neliön parille kanalle niin varmasti viihtyvät. Tämä ei siis tarkoita sitä, että jos on kaksi kanaa niin tulisi rakentaa yhden neliön kanala :-) vaan, että millainen määrä kanoja viihtyy tilavasti kanalassa...

Toni m. kysyy:
Onko kanoja nyt myynnissä, olisin kiinnostunut ostamaan n 3-5 kanaa ja kukon.

Maatiaiskana vastaa:
Kannattaa kysyä kanoja kasvattajilta, katso tämä sivu www.maatiaiskana.com/kasvattaja.php

Linda kysyy:
Mitenkäs tuo ilmanvaihto hautomakoneessa? Onnistuuko haudonta ilman ilmareikiä?

Maatiaiskana vastaa:
Kaikissa hautomakoneissa taitaa olla reikiä, joissakin säätömahdollisuus.
Reijät ovat kyllä aika pienet.

Kovin isoja reikiä ei koneessa voi olla koska silloin lämpö (38°C) ja kosteus (50 - 80 % suht.) karkaa.

Käytännössä hautomakone avataan useamman kerran päivässä ja ilma vaihtuu samalla, joten voi olla ettei reikiä käytännössä tarvita.

Nimetön kysyy:
En tiedä osaatko neuvoa minua tässä asiassa, sillä olen kysynyt tätä myös eläinlääkäriltä, mutta hänkään ei osanut neuvoa asiassani. Minulla on 30 noin vuoden ikäistä kanaa ja muutama kukko ja nyt parin päivän aikana olen huomanut että yhdellä kanoista kupu on todella suuri meikein kokoajan. Uskoisin täman johtuvan ruuansulatus häiriöstä, sillä kana kyllä syö ja juo jonkinverran , mutta ulostaa hieman normaalia vähemmän. kupu pienentyy hieman yön aikana, mutta se ei pienene kokonaan edes yön aikana, aamulla kupu on siis melko iso. Normaalisti tällä kanalla kupu on amulla tyhjä ja hyvin litteä. Nyt kupu on pysynyt suurena kokoajan. Kysyisin siis että tietäisitkö jotain mitä voisin tehdä tai edesauttaa kanan ruoansulatusta?

Maatiaiskana vastaa:
Äkkiseltään ei tule mieleen hyvää vastausta.

Tällaiset asiat voivat harmi kyllä jäädä täysin mysteeriksi ja kana toipua tai huonontua, hoidosta ja huolesta huolimatta. Arvaisin, että ongelma on vain tuolla yhdellä kanalla, kyse ei siis ole mistään tarttuvasta sairaudesta tai ilmiöstä.

Se mitä itse tekisin on, että siirtyisin ruokinnassa - joko tämän kanan tai koko kanalan kanssa - johonkin yhteen ja ainoaan perusrehuun. Siten, että tarjolla ei ole muuta kuin tuota rehua. Varmista myös, että kanalla on tarjolla vettä ja sopivaa kupuhiekkaa.

Tässä jotakin kaaviota tuolta www.maatiaiskana.com -sivulta. Ehkä tuosta saa jotakin ideaa...1. Ruokatorvi
2. Kupu
3. Rauhasmaha
4. Lihasmaha
5. Ohutsuoli
6. Peräsuoli

Kupu (2) on ruokatorven laajentuma, johon lintu voi kerralla varastoida suurenkin määrän ruokaa.

Rauhasmaha (3) vastaa toiminnaltaan meidän nisäkkäiden mahalaukkua, vaikka näyttääkin linnulla melko pieneltä. Ruokasula viipyy rauhasmahassa melko lyhyen aikaa, muutamasta minuutista tuntiin.

Lihasmahan (4) tehtävänä on hienontaa ruokasulaa mekaanisesti. Jos linnun syömä ravinto on hyvin hienoksi jauhettua, lihasmahan lihakset eivät kehity niin voimakkaiksi kuin syötettäessä monipuolista ja karkeaa ruokaa. Hienonnusprosessia edistää, jos kana saa aika ajoin syötyä soraa jakiviä.

D.l. kysyy:
Minulla on munanhautomakone ja olen laittanut kaupan luomumunia siihen, mutta ne eivät olleet helmöittyneitä. Mistä voisin hankkia hautomavalmiita kanan/kukonmunia? Minulla on valmiudet kanalan perustamiseen. Meillä on oma piha. Mikä olisi lähin paikka, josta saisi munia?

Maatiaiskana vastaa:
Muistaakseni Järvenpään suunnalla on Lassilan tila, josta voisi kysyä. Varmasti löytyy Googlella. Ellei heillä ole munia niin ehkä osaavat kertoa jotakin vinkkiä.

Jos et muualta löydä niin meiltä saa alhonkantaa olevia munia. Toistaiseksi niistä on kuoriutunut n. 65 %. Luku vaihtelee mutta yleensä vähintään 1/3 kuoriutuu.

Kaupan munista voi kuoriutua mutta kannattaa muistaa, että asiaan vaikuttaa hurjasti eri tekijöitä. Munat tulevat eri kanoista, asialla saattaa olla eri kukko. Munat on kerätty eri aikoihin ja eri tavalla, kuljetus vaihtelee, säilytys ja eri hautomakoneet ym ym. Melkoista arpomista siis.

Mutta ei ole mitenkään mahdotonta saada tipuja kaupan munista, kannattaa vain hautoa reilusti!

Nimetön kysyy:
Mistä nuo sähkötarvikkeet voi hankkia tee-itse-hautomakonetta varten? Mistä löytyy noin edullisesti?

Maatiaiskana vastaa:
Osat on ostettu eri paikoista, enimmäkseen postimyynnistä. Lamppu, laari, verkko taitavat olla Biltemasta.

Tuolta löytyy tarkempi erittely -> http://www.maatiaiskana.com/teeseitsehautomakone.php

Sari.v. kysyy:
Miull ois nyt vuoden vanhoja kanoja 4kpl ja kukkoja 4kpl,sitten vielä 4kpl tipuja,niin jos haluan myydä ne niin kuinka menettelen ja paljonko voi pyytää niistä?ovat munivia.Jokainen tekee sen 1 muna/pvä.

Maatiaiskana vastaa:
Kanojen hintaa ei ole mitenkään säädelty. Lopullinen hinta taitaa määräytyä siinä kun kananmyyntikauppa on sovittu myyjän ja ostajan toimesta.

Hyvä vinkki myyjälle on selvittää kuinka paljon kanan kasvattaminen on oikeasti tullut maksamaan. Tämä onkin monimutkainen laskutuoimitus. Vähän osviittaa saa kun laskee vaikkapa näin:

+ mitä tarvikkeita on ostettu ja hankittu
+ kuinka usein nuo tarvikkeet on uusittu
+ kanalan rakentaminen, ylläpito
+ kanojen ruokinta, vesi yms.
+ mitä kaikkea on joutunut ostamaan ja tekemään, jotta on saanut nuo kanat ja kukot aikaiseksi.

Tässä kanan kasvattajan kannattaa olla rohkeasti rehellinen itselleen vaikka näin laskettuna kanan ja kukon hinta voi osoittautua melkoisen kovaksi.

Jos kanan hinnaksi tulee esimerkiksi 50 euroa niin silloin sopiva hinta olisi tuo 50:- vaikka silloin ei omalle harrastukselle ja työlle lasketa arvoa ollenkaan.

Ostaja voi laskea toisin päin. Jos saa kanan ostettua alle tuon 50 euroa niin silloin myyjä tavallaan itse asiassa maksaa, että ostaja suostuu ottamaan tuon kanan :-)

Kanan hinta nousee sen iän myötä.Muna maksaa kaupassa 10 senttiä. Hautomavalmis, hedelmöitetty maatiaiskananmuna on noin euron. Jotta saa aikaiseksi yhden kuoriutuneen untuvikon joutuu hautomaan ainakin 3 - 5 munaa, joten olettaisi silloin untuvikon olevan vähintään 5-kertainen plus muut kulut. Puolet untuvikoista on kukkoja ja puolet kanoja. Tästä seuraa, että muutamaa kuukautta myöhemmen yhden nuorikko-kanan hinta on jo vähintään kymmeniä euroja jne.

Tällä hetkellä normaalihinta aikuisesta maatiaiskanasta on noin 50 euroa. Voi olla paljon enemmän tai vähemmän. Riippuu myyjästä, ostajasta ja kanasta.

Teemu kysyy:
Onko kuoriutuneille tipuille pakko olla erillinen häkki tai alue muista kanoista?

Maatiaiskana vastaa:
Yleensä on paras pitää tiput omassa, turvallisessa paikassa, jossa ei ole mitään vaarallista (edes aikuisia kanoja).
Vaikka emokana pitää hyvää huolta untuvikoista niin herkkä pikkutipu voi tippua tai jäädä muiden jalkoihin tai kiusattavaksi.

Sari.v. kysyy:
Miun piippi on nyt 9vrk,vanha ja nyt ei oo tänään pipitelly ollenkaan,vaikka syö ja juo kylläkin,miust se liikkuu hieman epävarmasti ja pyrstö on hieman sottanen.kokeilen vaihtaa kaikki ruoat,juomat ja aluset,pelottaa,et hää kuolee,,ei oo kuoriutunu uusii poikasii kaveriks,on kyllä 14 munaa ja 2 äippää hautoot yhessä.

Maatiaiskana vastaa:
Tiput ovat herkkiä ja monasti käy vähemmän hyvin. Kovin paljoa ei ihminen pysty pieniä tipuja auttamaan mutta jonkin verran kylläkin.

Tärkeitä juttuja on pitää tipujen ympäristö ja paikka turvallisena. Parempi tylsä ja turvallinen kuin sellainen paikka, jossa on pientäkin vaaraa.

Vesikippojen tulee olla matalat, ei teräviä reunoja missään, ei rakosia, jonne voi jäädä kiinni jne.

Ruoan on paras olla tasaisen tylsää tipurehua, ettei tule turhaa riskiä vatsanpuruille jne.

Yksikin untuvikko kasvaa isoksi nuorikoksi ja aikuiseksi vahvaksi kanaksi jos asiat on hyvin ja tuuria matkassa :)

Nimetöns kysyy:
mistä,miten syntyy "mätä-muna"?yks on tullut vuoden aikana vastaan.

Maatiaiskana vastaa:
Kaikki munat eivät ole hedelmöittyneitä eikä niissä kehity alkiota ollenkaan.
Ne munat, jotka on hedelmöitetty eivät nekään kaikki kehity kuoriutuvaksi tipuksi asti.
Lisäksi on kaikenlaista sattumaa ja tapaturmaa, muna voi mennä rikki, sen haudonta voi keskeytyä tai mitä tahansa.

Vaikka munat kerää varovasti pesästä ja laittaa hautomakoneeseen niin silti kuoriutumisprosentti vaihtelee kovasti.

Muna, josta ei kuoriudu tipua säilyy hyvin pitkään (huoneen lämmössä syömäkelpoisena jopa kuukausia) mutta jos muna on piloilla, mädäntynyt niin sen kyllä huomaa heti!

Miksi tuo muna on mennyt piloille on luultavasti tapauskohtainen syy.

Sari.v. kysyy:
Nyt on yksi tipu autettu maailmaan,on reiln vuorokauden vanha,mutta muut munat pysyvät ehjinä,eli voiko olla pitkäkin väli ennen seuraavaa,kun nyt tämä on yksin omassa häkissään ja kaipaa kovastikkin seuraani,,autoin tämän itse ulos ja kuivatin myös,oonko nyt emona tälle "ykköselle"niin kauan kunnes tulee kavereita? Katoin myös tasku-lampun avulla,niin on monia erivaiheessa olevia, miten saan loppumaan tuon toisten pesään munimisen,kun munia on jo taas 15kpl;vain joskus saan napattua tuoreen pois,mutta on kyllä aika vahtiminen,,,huh,huh,riittäs jo.Kiitos etukäteen. Onko tuon tipun hyvä olla yksin,kun on niin seuran kipee,et joutuis montakertaa päivässä kantelemaan sitä kädessä,kun on 4 pv, vanha eikä muita ole vielä kuoriutunut,,tuntuu niin pahalta kuunnella,kun se piippaa kauheesti hereillä ollessaan,et pahaa tekee. Otin sen eilen mukaan ,kun kävin kyläilemässä,kun toine on niin pieni,eli onko se nyt surullinen vai onko ihan normii,et piippaa kaameestija onko miun nyt kuletettava sitä mukana niin kauan kunnes syntyy kamuja?

Maatiaiskana vastaa:
Tässä lyhyesti vastaukset

- tiput kuoriutuvat eri aikaan.

- kuoriutunut tipu pärjää yksin, omillaan ja ilman emoa kunhan sillä on ruokaa, vettä, lämpöä ja suojaa.

- merkitse munat huopakynällä, silloin erotat ne toisistaan. Numeroi tai laita päivämäärä. Jos kana hautoo munia niin älä käytä lyijykynää koska sillä tehty merkintä kuluu pois.

- kun merkitset munat niin voit kerätä pois uudet munat ja myös reilusti yliaikaiset

- tipu pärjää hyvin yksin ja siitä tulee täysin normaali. Ihmisseura kelpaa myös. Tipu piippaa varmuuden vuoksi, jotta jos on muita tipuja niin pysyy porukka kasassa. Yksin ei ole kiva olla mutta pärjää kyllä.


Sari.v. kysyy:
laskeskelin,ett tänä viik,lop,kuoriutuu ensimm,3kpl,ni onko muuta merkkiä kuoriutumisen alkamisesta,kuin näkyvät,eli kuori alkaa rikkoontua?nää on ekat hed,munat,jotka päätin jättää pesään,nyt niitä tosin on jo 15 kpl.

Maatiaiskana vastaa:
Itse en ole huomannut mitään merkkiä. Munasta on hyvin vaikea päätellä onko sieltä kuoriutumassa joku vai ei.

Jotta asia olisi vielä epävarmempi niin nykyään lasken varmuuden vuoksi 21 vuorokautta hautomakoneessa ja vielä vähintään viikko sen päälle - ja silti on joskus vielä kuoriutunut oiva tipu.

Omituisin tapaus oli sellainen, jossa tipu sai rikottua munankuoreen pienen reijän. Sen jälkeen ei mitään elonmerkkejä moneen päivään. Silti kuoriutui myöhemmin potra untuvikko.

Jos munia hautoo kana niin kuoriutuneita tipuja on vaikea huomata. Emokana peittää isonkin määrän tipuja ilman, että niistä näkee vilaustakaan.

Täällä kanat pitävät peukkuja, jotta kaikki menee hyvin!

Sari.v. kysyy:
Pystyykö tipuset tulemaan toimeen kukon ollessa samassa tilassa ja Hiiret/rotat,vai tappaako nää todennäköisesti poikaset?

Maatiaiskana vastaa:
Kyllä ja ei. Käytäntö on osoittanut, että tiput kyllä pärjäävät isosten joukossa (emokanan hoivassa tai ei) mutta paremmin pärjäävät mitä pidempään pitää erillään.
Ongelma ei ole kukko, kukot, hiiret, rotat, kissat tai kanat vaan kaikki yhteensä. Pienet tiput ovat niin pieniä ja tavallaan hölmöjä, että tapaturmia sattuu.

Parhaaksi systeemiksi on toistaiseksi osoittautunut tämä

1. munat hautomakoneeseen
2. kuoriutuneet untuvikot omaan mini-tipulaan
3. mini-tipulasta aikanaan isompien tipujen joukkoon
4. isoimmat tiput kanalaan rakennettuun erityiseen nuorikkolaan, näitäkin ehkä useampi
5. nuorikot aikuisten kanojen joukkoon vaiheittain, mahdollisuus suojaan jne.

Aloittelija kysyy:
Nyt on rakenteilla pieni kanala.Mitä suosittelet rakennuksen sisämateriaaliksi? Mikä pehkuksi,minkälaiset juomaastiat? Haluaisin ruokkia luonnon mukaisesti,tarvitaanko lisäravinteita jos niin mitä? Millä saan pidettyä kaikki "öttiäiset" pois? Kuinka usein pehkut vaihdetaan? Rakennuksesta tulee ns.talviasuttava,mutta en vielä tiedä jäävätkö talveksi.Pitääkö Eviraan ilmoittaa?(asun "keskellä ei mitään".)

Maatiaiskana vastaa:
Tässä neljän toimivan kanalan rakentamisen jälkeinen kokemus:

Paras malli, nykyinen, on rakennettu laudasta. Laudan sisäpuolella lämpöeristyksenä villa/styroksi ja verhoilu pahvilevyllä (5 mm). Välissä myös kosteuden läpäisevä tuulensuoja, pikipaperi.
Kuulostaa monimutkaiselta mutta tuo on simppelein ja luultavasti edullisin.
Kannattaa varoa, ettei tee sitä yleisintä munausta eläinsuojien kanssa ja se on, että tekee liian tiiviin systeemiin. Siitä seuraa kosteusongelmia, aivan kuten ihmisasumuksissa.

Sisustus on helpoin tehdä vajaasärmäisestä laudasta. Sahaa, naulaa ja virittele systeemit. Jos tarvitset orsia niin käy sahaamassa sopivaa vesakkoa, ei tarvitse sievistää, kunhan vain on tarpeeksi paksuja. Vähintään 5 - 10 cm halkaisija.

Pehkuja ei kanalassa tarvitse jos kanat pääsevät ulos. Pehkuista paras on omituista kyllä vaikka olki. Se on myös helppo lakaista pois ja vaihtaa.

Lisäravinteita ei tarvitse jos nyt ylipäätänsä kanat saavat monipuolista ruokaa. Kauraa, punaheltta-rehua, ehkä ihmisruoan ylijäämiä. Mielikuvitus on rajana.

Kanalaan ei tule öttiäisiä. Jos tulee niin probleema on lähinnä vanhentunut ruoka tms. ei kanat.

Pehkujen vaihto riippuu kovasti yleisestä siisteydestä. Jos kanat saisivat päättää niin pehkuja ei vaihdettaisi varmaan koskaan. Käytännössä on helpoin kun pitää kanalan melko tyhjänä ja siistinä. Lakaisee lattian tyhjäksi kerran viikossa ja laittaa uutta matskua tilalle.

Eviran ja virkamiesten mielestä täytyy aina ja koko ajan ilmoittaa vaikka olisi yksi untuvikko. Ketään muuta asia ei kiinnosta.

S.a. kysyy:
Etsin perheeseemme muutamaa munivaa kanaa, ehkäpä muutamaa nuorikkoa ja kukkoa. Olen kanoista melko tietämätön ja mielelläni kuulisin lisää aiheesta.

Maatiaiskana vastaa:
Kanat ovat helppo juttu, maatiaiskanat ovat kestäviä ja vaatimattomia.

Lyhyesti tarvitset kanalan ja kanat.
Kanalassa tulee olla sääsuoja, orsi, aitaus (jotta ketut ja muut eivät syö kanoja), lainsäädännön mukaan myös katos tammi-toukokuun ajan. Kanat viihtyvät isossa ja vähän pienemmässäkin tilassa.
Kanat tykkäävät myös lentämisestä ja nukkuvat mielellään korkeammalla orsilla.

Kanoja tulee ruokkia ja juottaa. Lisäksi muuta pientä kivaa, hiekkaa ja virikkeitä.

Lisäksi - riippuen asuipaikastasi asiaan vaikuttaa myös naapurit, kaupungin/kunnan asetukset. Ota siis selvää etukäteen, että kaikille sopii ja on luvallista hankkia kanoja.
Tämä kannattaa selvittää ensimäiseksi.

Hankinta etenee siis näin:
1) ota kontakti paikkaan, josta saat kanoja
2) selvitä voitko hankkia kanoja
3) rakenna sopivat tilat
4) hanki kanat.

Kanoja voi siis hankkia munina, untuvikkoina, nuorikkoina tai kanoina. Hinta nousee kanan iän myötä, hautomavalmis muna on noin euron, muniva kana noin 50:-

Ja vielä yksi juttu - omat kanat ovat harrastus ja mukava sellainen. Taloudellisesti omat kanat eivät kannata, kauapasta saat munia n. 10 senttiä kappale, paistetun broilerin vitosella. Oman kanalan tuotokset maksavat kymmen- tai satakertaisesti mutta kannattavat silti :)

Varpu kysyy:
Haluaisin hankkia maatiaskanoja n. 25 km Sallasta Kuusamoon päin. Onnistuuko talvehtiminen siellä?

Maatiaiskana vastaa:
Varmasti onnistuu talvehtiminen. Ei mitään ongelmaa.
Normi maatiaiskana on täysin tyytyväinen jos vuorokauden lämpötila on ylimmillään yli muutaman pakkasasteen (siis jos vaikka lämpötila on 0°C ... -5°C).
Tärkeintä on, että kana saa ruokaa ja suojaa. Vesi on myös tärkeä mutta tärkein on tuo ruoka.

Nimetön kysyy:
(1) Kuinka vanhaksi maatiaiskanat elävät? (2) Hidastuuko parin vuoden ikäisenä muninta? (3) mikähän on vialla kun yksi kana munii ns. nahkamunia? Muna on toisesta päästä pehmeä, siinä ei ole kuorta, pelkkä ohut `nahka`?

Maatiaiskana vastaa:
Kiitos kysymyksistä. Tässä muutama vastaus ensiavuksi.
(1) En tiedä. Vanhimmat omat maatiaiskanat ovat kohta 10-vuotiaita eikä vielä mitään merkkiä vanhuudesta.
Yleensä kanan elo päättyy aikaisemmin, tapaturma, onnettomuus tai mysteerio.

(2) Kyllä taitaa hidastua. Kana munii päivittäin mutta idea on sama kuin ihmisellä, naisella, kuukautiset. Munasolu irtoaa. Tällä ei ole siis mitään tekemistä sen kanssa onko muna/munasolu hedelmöittynyt. Kanalla parhaimmillaan kerran päivässä. Huomaa, että muna ei kehity yhdessä päivässä vaan kanalla on eri vaiheisia munia koko ajan tulossa.
Mutta - kyllä se taitaa jossakin vaiheessa loppua tai hidastua, vrt. ihmisen vaihdevuodet. Kun munasolutuotanto on loppu niin se on sitten aika lailla loppu.
Tämä ei tarkoita sitä, etteikö kana voisi olla elinvoimainen ja tärkeä muuten. Esimerkiksi meillä käytännössä kaikki munat haudotaan hautomakoneessa. Tiput siirtyvät aikanaan kanalaan ja silloin tipujen emoksi määräytyy kokenut emokana, joka huolehtii ja suojelee uusia tipuja hyvin. Tärkeä juttu siis, tuollainen hyvä emokana oli omia munia tai ei.

(3) Vaikea sanoa. Yleensä tuollaisia nahkamunia ei tule. Oma arvaukseni on, että kyseessä on täysi sattuma, jonkinlainen harjoitusmuna, josta ei kannattaisi olla sen kummemmin huolestunut. Tarkkaile tilannetta :)

Nimetön kysyy:
Pitävätkö kukot kovaa ääntä aamuisin? Onko syytä kysyä naapureilta suostumusta kukon hankkimiseen? Asun ihan pikkukylässä ja minulla on noin 3000 neliön tontti.

Maatiaiskana vastaa:
Kukot kiekuvat. Itse asiassa kukot kiekuvat aamulla, illalla, päivällä ja yöllä. Välillä enemmän ja välillä vähemmän.
Eri juttu on miten on muuta melua ja möykkää.
Jos on kohtuullisen hiljaista, lähiöaluetta niin yhden kukon kiekaisu kuuluu vähintään sadan metrin päässä olevan normitalon sisälle.
Kuuntelijasta riippuu onko tämä ärsyttävä ääni tai ei - kanaharrastajan mielestä kukon kiekunta on hyvä juttu.
Kyllä on hyvä kysyä naapureilta. Toisaalta voi olla, että kysymällä asiaa nimenomaan aktivoit naapurit kuuntelemaan korvat höröllä...
Tsemppiä!

Ap kysyy:
Maatiaiskanojen kantojen säilyttämisohjelma. Mikähän kanta olisi \"mielenkiintoinen\" ja tarpeellisin \"lisätä\", vai onko mitään merkitystä? Onko paras pitää kannat kuitenkin \"puhtaina\"??? Kiitos- hyvät sivut teillä!

Maatiaiskana vastaa:
Kaikki kanat ovat ok.
Itsellä on sellainen fiilis, että helpoin saatava ja parhaiten ilmastoon sopiva on tämä yleinen Alhon kanta.
Syy tuohon mielipiteeseen on se, että tuttavapiirissä on käynyt ohrasesti muutamien muiden rotujen kanssa.
Arvaisin, että kanat ovat sellaisenaan ok ja pärjänneet omanlaisina rotuina jo muutamia kymmeniätuhansia vuosia...

Mr. joachim kysyy:
Riittääkö pieneen omaan kanalan pitämiseen 1 kukko ja 2-3 kanaa?

Maatiaiskana vastaa:
Kyllä riittää. Ainut vaara on se, että jossakin vaiheessa tapahtuu jotakin ja ei ole yhtään kanaa. Siksi on hyvä vaikka aluksi haudottaa munia, jotta saa tipuja ja vähän isomman porukan. Esimerkiksi pari kukkoa ja kymmenisen kanaa on jo käytännössä ikuinen kana-kanta...

R.p. kysyy:
Olisin hankkimassa 3 kanaa ja kukon.Asun keskellä \"ei mitään\",tarvitsenko todella jonkun luvan tähän \"omiksi tarpeiksi\" kanoihin? Mistäpä sitten mahtaa löytyä Joensuun liepeiltä myytäviä kanoja?

Maatiaiskana vastaa:
No ei tarvitse. Teoriassa tarvitsee mutta ei oikeasti. Hyvin harva ilmoittautuu kanalan pitäjäksi.
Itse olen ilmoittautunut ja toistaiseksi siitä ei ole ollut kuin harmia. Naapuri, jolla on paljon isompi kanala, taas ei ole tehnyt mitään ilmoituksia ja on päässyt paljon helpommalla :)

Kiike kysyy:
Hei! Näyttää olevan melkoisen vaikeaa löytää itselleen vanhoja kunnon maatiaiskanoja... Nyt kun vihdoin olen päässyt asumaan sellaiseen paikkaan, jossa kanojen pito on mahdollista (myös talvella) niin tuntuu ettei niitä kohtuullisen matkan päästä löydä! APUA!!! Ajattelin että hyvä aloitusmäärä olisi 2 munivaa kanaa ja 2 nuorikkoa sekä niille kukko.

Maatiaiskana vastaa:
Tarkoitatko vanhoilla iäkkäitä vai vanhan ajan kanoja?

Kana alkaa munimaan noin viiden kuukauden ikäisenä ja munii monen monta vuotta. Maatiaiskana elää vaikka kuinka monta vuotta jos ei satu tapaturmia tai onnettomuuksia.

Jos kanoja ei löydy naapurista niin helpointa on kasvattaa itse, munista.

- hanki/tee hautomakone
- hae/tilaa hautomavalmiita munia ja haudo ne
- munista kuoriutuu tipuja, jotka kasvavat muniviksi kanoiksi noin viidessä kuukaudessa
- paras hetki hankkia kanat on vuosi sitten, toiseksi paras hetki on nyt ...

Kohtuullinen matka on vähän epämääräinen käsite. Yritä yhdistää muihin menoihin, nykaikana ei ole vaikea hakea kanoja muutaman sadan kilometrin päästä.

Suosittelen, että samalla kertaa hankkii vähän enemmän kanoja ja kukkoja. Vaiva on sama. Kokemukseni perusteella melko lailla minimi on kymmenisen kanaa ja pari kukkoa. Siis noin jatkuvuuden kannalta.

Nimetön kysyy:
Minkä kokoinen tulisi kesäkanalan olla kuudelle kanalle ?

Maatiaiskana vastaa:
Hei

Kuusi kanaa pärjäävät tarvittaessa hyvin pienessä kanalassa. Toisaalta ei ole haittaa vaikka kanala olisi iso.

Jos tarkoitat aitausta niin itse rakentaisin sellaisen vähintään 3 x 3 metrisen, jolloin aitaa menee 12 metriä.

Kanojen asunto, koppi tulisi olla helposti huollettava. Käytännössä ei ole merkitystä montako kanaa siellä on - helpoin on usein tehdä sellainen parakin kokoinen.

Lainsäädäntö asettaa omat minimivaatimuksensa ja lisäksi kanalan täytyy olla suljettu ulkopuolisilta linnuilta kesäkuun alkuun asti.

Tuolta voit lukea ulkokanalan lakitekniset jutut, klikka tästä.

Tietämätön ,mutta as kysyy:
Koska maatiaiskanan hautomis- ja hoivavietti on säilynyt, niin eikö ole parempi antaa kanojen hautoa munat itse ( ei kone)? Jos on esim 5 kanaa ja vain 3 pesää, niin missä kohtaa kana alkaa hautomaan? - ja hautooko se pesän kaikki munat?, eli jostain luin, että emo tuntee poikasensa jo ennen kuoriutumista piipityksen perusteella. Jos se hautoo muidenkin munia, niin "omiiko" se myös toisten kanojen munimat tiput?

Maatiaiskana vastaa:
Hei

Kyllä, kanojen voi antaa hautoa munat itse mutta käytännössä tässä on osoittautunut muutamia ongelmia, tässä muutama:

- kanat eivät aina haudo muniaan, hautomakoneen etu on, että kaikki munat pääsevät haudontaan

- kaikki munat eivät ole hedelmöittyneitä, tai eivät jostakin muusta syystä kehity tipuiksi, kana voi kuitenkin jatkaa näiden hautomista vaikka koko kesän (teoriassa voisi kyllä ihminen tarkistaa ja poistaa tällaiset munat)

- kuoriutuneet tiput ovat hyvin onnettomuusherkkiä, hautomakoneen tiput ovat paremmassa turvassa.

Tässä on kyllä olemassa toisenlainenkin keino, esimerkiksi oma suljettu alue untuvikoille, ns. tipulandia. Tipulandiassa voi olla myös hyväksi havaittu emokana seurana, esimerkkinä ja hoivana.

On yleistä, että kanat munivat samoihin pesiin ja joku kanoista hautoo enemmän kuin muut tai pelkästään yksi kana hautoo. Hautova kana käy jaloittelemassa ja syömässä, hautominen ei siis ole mitenkään erityisen rankkaa puuhaa emokanalle.

Kyllä, tiput piipittävät jo hyvissä ajoin ennen kuoriutumista. Sen kuulee myös hautomakoneesta. Emokana auttaa joskus mutta ei aina myös jossakin määrin poikasen kuoritumista nokkimalla munaa.

Kananpoikaset, untuvikot ovat itsenäisiä. Osaavat siis jo heti alusta lähtien etsiä ja nokkia oman ruokansa ja juomaan vettä. Emokanaa ei varsinaisesti tarvita. Suurin etu emokanassa on sen antama turva untuvikoille, jotka seuraavat emokanaa ja tarvittaessa juoksevat kanan siipien suojaan, turvaan. Emokana myös puolustaa untuvikkoja mm. muilta kanoilta ja kukoilta, jotka eivät suinkaan aina ole ystävällisiä untuvikkoja kohtaan.

Kanoissa on suuria personaallisuuseroja. Toiset kanat ovat selvästi synnynnäisiä emokanoja.

Kananen kysyy:
Mistä tietää kannattaako jatkaa kananmunan hautomista ? Siis onko jo liian vanha?

Maatiaiskana vastaa:
Hei Kananan!

Hyvä kysymys, jota on kysytty paljon ja jonka jokainen kanankasvattaja kohtaa.

Valistunut mielipide on, että paras tapa on merkitä kananmunaan haudontapäivämäärä (vaikka lyijykynällä) ja merkitä valmiiksi tuohon päivämäärään vaikka viimeinen mahdollinen kuoriutumispäivämäärä (esimerkiksi 25 päivää + munintapäivämäärä, lisää kuukausi ja vähennä viisi ...). Näin tietää kun katsoo munia onko yliaikaisia.

Mielenkiintoista on se, että jopa nämä yliaikaiset siis lämpimässä noin kuukauden säilytetyt ovat käytännössä kaikki syömäkelpoisia - todiste kananmunan erinomaisuudesta elintarvikkeena!

On olemassa keinoja myös, jossa muna läpivalaistaan. Tämä on helppo tehokkaalla taskulampulla.
Tässä idea on se, että kun munaa on haudottu tietty aika niin siinä tulisi näkyä kehittynyt alkio.
Tämä vaatii jonkin verran kokemusta.

On olemassa vinkkejä miten hedelmöittynyt muna kelluu vedessä, tai ei kellu. Tämä alkaa olla jo vähän epävarmaa.

Paras on tuo muninta- tai keräysajan merkitseminen. Simppeli ja varmasti toimiva.

Nimetön kysyy:
onko kesäkanoja

Maatiaiskana vastaa:
On ja ei ole. Kesäkanat eivät ehkä aivan ole enää tätä päivää. Tässä vähän pidempi selostus...

Aikoinaan Suomessa oli jokaisessa tuvassa omat kanat ja kukot, vuoden ympäri. Suuri osa kaupunkilaisista olivat oikeastaan maaseudulta kaupunkiin muuttaneita (oli toki myös aitoja kaupunkilaisia).
Juuret olivat kuitenkin pitkälti maaseudulla.Kannattaa muistaa, että esimerkiksi jääkaappi tuli Suomeen vasta 1950-luvulla ja vielä 1970- ja jopa 1980-luvulla jääkaappia ei ollut vielä kaikilla - eikä varsinkaan kesämökillä.
Mökkielämä oli aivan erilaista 1900-luvulla kuin mitä se on nyt. Silloin enenvanhaan, siis 10 - 20 vuotta sitten, pakattiin matkalaukut ja köröteltiin mualle aikaisin kesän alussa. Mökillä elettiin askeettisesti, kuunneltiin patteriradiota ja pidettiin juuri noita kesäkanoja. Kuvittele jos eläisit pari kolme kuukautta ilman jääkaappia, tuore kanamuna päivässä on tuossa tapauksesa tervetullut lisä!
Syksyllä kanat päätyivät pataan ja kolisteltiin takaisin kaupunkiyksiöön...

Nyt tilanne on vähän eri. Kesämökillä on videotykit eikä välttämättä kaikilla ole edes kesämökkiä. Kesäkanat hankitaan tyylikkääksi pihamobileksi tai ehkä eettisistä syistä.
Varsinaista tarvetta kesäkanoille ei juurikaan ole.

Siitä huolimatta kesäkanat on parempi vaihtoehto kuin ei-kanoja-ollenkaan. Jos aikoo hankkia kesäkanoja omaan kotiin tai ympärivuoden asuttuun mökkiin niin kannattaa harkita kanojen pitämistä ympäri koko vuoden. Ei ole kovin paha tai vaikea.

Kesäkanoja pidetään kahdella eri protokollalla

1) kanat ostetaan keväällä tai alkukesästä ja kanat teurastetaan pataan loppukesästä. Tämä keino toimii jos ei koe kanan lopetusta onhelmana ja saa hankittua edullisia tuotantokanoja tms
Hyvä ja monivuotinen maatiaiskana menee vähän hukkaan tällaisessa käytössä.

2) kanat ostetaan alkukesästä ja palautetaan kasvattajalle syksyllä. Tämä tapa on yleistynyt kesäkanatavassa huomattavasti. Ongelma on se, että harvempi kasvattaja motivoituu omien kanojensa luovuttamisesta kesäkanaksi.

Ongelma kesäkanojen kanssa on jos vaikka kasvattaja on rekisteröitynyt kananpitäjä, jonka kanat on tarkastettu salmonellaa, newcastlentautia yms vastaan. Kun kesäkana palaa syksyllä takaisin kanalaan on monelle epäselvää joutuuko testaamaan paluumuuttajat uudellen ja kuka maksaa sirkuksen...

Usein tässä tapauksessa tehdään jonkinlainen sopimus, esimerkiksi pantti, tai vuokrahinta + mahdollinen korvaus tms.
Suositus on tehdä sopimukset yhteystietoineen kirjallisesti. Etukäteen.

Kesäkana-asiaa kannattaa aina kysyä kanankasvattajalta.

Maasu kysyy:
Kuoriutuuko kananapoikaset itse vai auttaako emokana?

Maatiaiskana vastaa:
Kyllä, yleensä kuoriutuvat täysin itse. Vähän ennen kuoriutumista alkavat piipittämään.

Joskus käy niin, että poikanen ei pysty itse kuoriutumaan. Syytä tähän ei tiedetä tai syitä voi olla useampia.

Jos näyttää siltä, että poikanen ei itse pääse kuoriutumaan munasta niin on täysin turvallista auttaa varovasti.

Kananpoikasen kuoriutuminen munasta kestää useita tunteja.

Xxxxxxxx kysyy:
mistä saa ostettua kanoja

Maatiaiskana vastaa:
Kanoja voi ostaa kanankasvattajilta. Tälle sivulle on tulossa luettelo niistä kasvattajista, jotka myyvät kanoja ja joilta on hyvä kysyä.
Klikkaa tästä ja ota yhteyttä

Kukoton kysyy:
Onko pakko olla kukko? Kiekuuko kukko kovaa aamulla?

Maatiaiskana vastaa:
Kukkoa tarvitaan vain jos halutaan, että kanojen munimat munat ovat hedelmöittyneitä. Vain hedelmöittyneestä munasta voi kuoriutua tipu.

Kukkoja voi olla useampi. Riippuen kukoista niin joko tulevat hyvin toimeen keskenään tai sitten ei.

Vastoin yleistä käsitystä niin kukko kiekuu milloin sattuu. Aamulla, päivällä, illalla ja joskus myös yöllä.
Toiset kukot kiekuvat enemmän ja toiset vähemmän. Eri kukoilla on myös vähän eri kova kiekunta.

Kuuntelijasta riippuu onko kiva vai huono juttu se, että kukko kiekuu.

Kanakko kysyy:
Paljonko maksaa?

Maatiaiskana vastaa:
Hinta riippuu kanan iästä, rodusta, myyjästä ja monesta muusta asiasta.
Tyypillinen hinta munivalle, noin vuoden ikäiselle maatiaiskanalle on n. 40 - 60 e/kpl.


www.maatiaiskana.com