TEE-SE-ITSE HAUTOMAKONEEN TEKO-OHJEET

Yllä: Juuri valmistunut prototyyppi tee-se-itse-hautomakoneesta.
Noin 25 euron budjetilla rakennettu laite näyttää toimivan hyvin!
Kuvassa näkyy ylhäällä termostaatti (38°C), oikealla ylhäällä termostaatin anturi ja samassa nurkassa kaksi kananmunaa.
Keskellä 60 Watin lamppu ja siitä oikealla puhallin. Vasemmalla nurkassa on vesiastia, jossa sieni, jotta hautomakoneen kosteus on riittävä.

ITSETEHTY HAUTOMAKONE

Kananmunien hautomakoneen voi rakentaa itse tai ostaa jonkun lukuisista valmiista hautomakoneista.
Pienimmät hautomakoneet ovat vain parin kolmen munan hautomakoneita, suurimmat satojen munien hautomakoneita. Tämän sivun ohjeilla voi rakentaa oman, ison hautomakoneen muutamalla kympillä. Itsetehdyllä hautomakoneella voi hautoa vaikka kaupasta ostettuja kananmunia.

Huomaa - hautomakone ei ole kovin monimutkainen vekotin.
Tärkein on se, että kananmunat pysyvät ehjinä ja melko tasaisessa 38°C asteen lämpötilassa kolme viikkoa.
Tässä esitetty hautomakone on sähkölämmitteinen, automaattinen, mahdollisimman yksinkertainen ja halpa.

Tätä versiota voi helposti tuunata paremmaksi, jos lisäät lämpöeristystä niin saat pienemmän virrankulutuksen ja tasaisemman lämmön.
Tai hehkulampun tilalle voit keskiä jonkun muun lämmönlähteen, saatavilla on erilaisia lämpövastuksia, lämpöpuhaltimia ym.
Keep it simple!

Kaavio hautomakoneesta

Yllä: kaaviokuva. Hautomakone voi olla myös muunlainen.
Alla kuva S. Mäkisen tekemästä hautomakoneesta.
Idea on sama mutta tehty eri tavalla. Lämpölähteet on oikeassa laidassa, väliseinän takana. Munat ovat vasemmalla.
Väliseinässä on laitepuhaltimet, munapuolella on termostaatin lämpöanturi.
Huomaa myös eristeet.

S. Mäkisen tekemästä hautomakoneesta.
Idea on sama mutta tehty eri tavalla. Lämpölähteet on oikeassa laidassa, väliseinän takana. Munat ovat vasemmalla.
Väliseinässä on laitepuhaltimet, munapuolella on termostaatin lämpöanturi.
Huomaa myös eristeet.

Tarvikkeet, yhteensä n. 25 €:

Osien ei tarvitse olla juuri tällaiset tai juuri nämä.
Nämä on valittu edullisen hinnan ja helpon saatavuuden vuoksi.


- digitaalinen termostaatti

Tämä tilattiin eBaysta. Tämän etu on tarkka säätö, mukana rele, jolla voi ohjata isoakin kuormaa, edullinen hinta, helppo käyttö.


3,50 €


- 12 VDC muuntaja, termostaattia ja tuuletinta varten. Tärkeää on, että on 12 Volttia ja tasavirtaa (DC) ja että sopii suomalaiseen pistorasiaan. Liittimellä ei ole väliä.

Tämä tilattiin eBaysta.
2,53 €


- tuuletin, valitse edullinen ja että toimii samalla jännitteellä kuin termostaatti niin voi käyttää samaa muuntajaa. Isokokoinen on parempi mutta kalliimpi. Osta sellainen tuuletin, jossa on kaksi johtoa niin toimii suoraan tasajännitteellä. Kolmejohtoinen taitaa olla hiiletön moottori ja tarvitsee ohjaimen... Tuulettimia saa edulisesti eBaysta, Banggoodista, dhGatesta tai vaikka Deal Extremesta.

1,90 €

- muovilaatikko(Biltema) Tämä voi olla minkä kokoinen tahansa. Nyt ostettiin sellainen, että olisi matala, leveä ja mahtuu tarpeeksi munia.
4,49 €

- laatikon kansi (Biltema)
2,19 €

- taivutettavaa, tukevaa metalliverkkoa n. 50 x 70 cm pala.
Tässä käytettiin rappausverkkoa, voi olla muutakin verkkoa tai vaikka pahvi. Tällaista verkkoa saa rautakaupasta tai vaikkapa Puuliosta.
≈ 2 €


- töpseli ja virtajohto. Voi olla mikä virtajohto tahansa, ei tarvitse olla schuko kun ei ole hautomakoneessa metallirunkoa/kuorta, johon kevi-johdon voisi kiinnittää...
Tämä ostettiin Deal Extremesta.

2,34 €

- kytkinrima (sokeripala) tai jokin muu liitäntäsysteemi.
Tällaisia saa Biltemasta, Motonetista tai jopa Prismasta.
 

- 60 Watin hehku- tai muu lämpölähde. Hehkulamppuja saa kaupasta jos vain kehtaa kysyä. Tärkeintä tässä on wattimäärä.
Tämän prototyyppihautomakoneen tehontarve on ehkä 40 wattia, joten sen alle ei voi olla. Voi olla, että saatavilla on myös keraamisia lämpöelementtejä tms.
0,50 €

- ritilävalaisin (Biltema) 3,49 €
3,49 €
- ruuveja, muttereita, nippusiteitä, johtoa yms ≈ 2,50 €

 


Hautomakoneen rakennusohjeet
Nämä ovat vielä vähän kesken... Puuttuu vielä mm. pohjaverkon asennus.

1. osta kaikki tarvikkeet valmiiksi (kts. oheinen luettelo)

2. kerää tarvittavat työkalut: sakset, yleismittari*, juotin (tällä tehdään reijät muoviin), pieni ruuvimeisseli, huopakynä
* yleismittaria ei tarvita jos sinulla on jokin muu kikka, jolla voit testata johtojen napaisuuden. Esimerkiksi moottori, joka pyörii tiettyyn suuntaan tms.

3. laita laatikkoon kansi ja sommittele osat sopivasti. Merkkaa tulevien reikien kohdat kanteen huopakynällä. Prototyypissä lamppu on keskellä. Anturi on vähän toisessa laidassa. Puhallin puhaltaa toiseen päätyyn jne. Termostaatti on kannessa kiinni ulkopuolella neljällä ruuvilla ja johdoille on tehty vedonesto nippusiteellä.

4. sulata reijät merkitsemiisi kohtiin. Voit kokeilla reikien tekemistä myös puukolla tai poralla mutta minulla kansi halkesi reikää nävertäessä - sulattamalla tuli siistit reijät.

5. ruuvaa kiinni ritilälamppu sisäpuolelle ja termostaatti ulkopuolelle. Puhalin on helpoin kiinnittä nippusiteillä.

6. irroita 12 Voltin muuntajasta liitin ja kuori johdot paljaaksi vajaan puolen sentin matkalta. Varmista johdon napaisuus yleismittarilla. Ruuvaa plus-johto termostaatin kytkinriman + merkittyyn kohtaan. Ruuvaa miinusjohto termostaatin kytkinriman - merkityyn kohtaan.

7. irroita 12 Voltin tuulettimesta liitin ja kuori johdot paljaaksi vajaan puolen sentin matkalta. Kytke tuuletin termostaatin kytkinrimaan niin tuuletin saa sähköä. Ruuvaa plus-johto (punainen) termostaatin kytkinriman + merkittyyn kohtaan. Ruuvaa miinusjohto (musta) termostaatin kytkinriman - merkityyn kohtaan. Napaisuudella tosin ei taida olla väliä, puhallin pyörii vain väärään suuntaan jos väärinpäin. Tuulettimen mallista riippuen laita siihen suojaritilä, jotta tiput eivät pääse käsiksi propelliin.

8. katkaise laitejohdosta (siis töpselijohto) laiteliitin ja kuori johdon pää. Ruuvaa töpselijohdon toinen johto termostaatin K1-liittimeen ja töpselijohdon toinen johto erilliseen kytkinrimaan (ns. sokeripala).

9. leikkaa kaksikaapelisesta sähköjohdosta sopiva pätkä n. 20 - 30 cm pitkä pätkä ja kuori molemmista päistä paljaaksi sentin verran.

10. liitä sähköjohdon toisen pään johdot ritilälampun ruuviliitoksiin.

11. liitä sähköjohdon toisen pään johdoista toinen termostaatin K0-liittimeen ja toinen johto kytkinrimaan (joka on siis töpselijohdossa kiinni).

12. testaa laite kytkemällä vain 12 voltin muuntaja pistorasiaan. Termostaatin tulisi hetken päästä näyttää lämpötila ja tuulettimen tulisi pyöriä. Jos näin ei tapahdu niin tarkista johdotukset, että termostaatti saa sähköä muuntajalta ja samoin tuuletin.

13. ruuvaa hehkulamppu ritilälamppuun ja laita töpseli pistorasiaan.

14. kokeile anturia eri lämpötiloissa, hehkulampun tulisi palaa aina silloin kun termostaatin piirilevyssä, numeronäytön vieressä oleva ledi palaa. Jos näin ei tapahdu niin irroita töpselit pistorasiasta ja tarkasta hehklampun johdotus.

15. prototyyppiin laitettiin vielä lampun ympärille foliosta lämpösuoja (ettei lähimmät kananmunat saa liikaa lämpöä) ja koko höskän ympärille laitettiin lämpöeristeeksi useampi fleece-huopa. Mitä parempi eristys sen tasaisempi on lämpö.

Jos tarvitset tarkempia ohjeita rakentelussa niin kysy tästä -> klikkaa tästä!

Yllä: hautomakoneen pohjalle tehdään ritilä, jotta munat eivät ole kosketuksissa hautomakoneen pohjaan.
Pohjalla voi olla kosteutta tms. Ritilä on taivutettu rappausverkosta, taitokset tehty siten, että alle jää noin sentin rako.

Yllä: hautomakoneen sisälle laitetaan avonainen purkki, jossa vettä ja sieni. Näin hautomakoneessa pysyy sopiva ilmankosteus.

 

Itsetehty hautomakone video - DIY Incubator

Yllä: Video tee-se-itse hautomakoneen rakentamisesta.


Jos tarvitset tarkempia ohjeita niin kysy tästä -> klikkaa tästä!

 

Termostaatin asetukset

Nämä ohjeet ovat tietynmallista digitaalista termostaattia varten. Suurin osa toimii melko lailla samalla tavalla. Katso oman termostaattisi ohjeet.
Lämpötilan asetus - paina SET-nappia ja numeronäyttö alkaa vilkkumaan. Aseta haluttu lämpötila (+) ja (-) -nappeja painamalla. Paina lopuksi SET.
Kananmunien haudonta tapahtuu 38,0°C lämpötilassa, aseta siis termostaatti 38,0°C.

Muiden toimintojen säätö tapahtuu eri rekistereillä (muuttujilla). Valitse ensin rekisteri ja säädä sitten sen sisältö.
Paina SET-nappia viisi sekuntia ja sen jälkeen valitse rekisteri (+) ja (-) -nappeja painamalla.  Jos haluat muuttaa mielesi niin älä paina mitään ja termostaatti palautuu kohta taas perustilaan.

P0 - voi olla C tai H. C on Cooling ja käytetään jos halutaan jäähdyttää. H on Heating ja käytetään kun halutaan lämmittää. Hautomakoneessa halutaan lämmitys ja siksi P0 asetetaan H-asentoon. Tehdasasetus on C. Tämä tulee siis vaihtaa H-asentoon.
Paina SET-nappia viisi sekuntia. Valitse (+) ja (-) -nappeja painamalla P0 ja paina SET-nappia. (+) ja (-) -nappeja painamalla H ja paina SET-nappia. Valmis.

P1 - on hystereesi, eli kuinka tarkasti haluttu lämpötila pidetään. Tehdasasetus on 2° C. Tämän voi valita välille 0,5 - 15,0°C. Jos haluat asettaa vaikkapa 0,5° hystereesin niin tee näin:
Paina SET-nappia viisi sekuntia. Valitse (+) ja (-) -nappeja painamalla P1 ja paina SET-nappia. Valitse nyt (+) ja (-) -nappeja painamalla 0,5 ja paina SET-nappia. Valmis.
Mitä pienemmäksi tämän hystereesin asettaa niin sitä useammin lämmitys menee päälle ja pois mutta toisaalta silloin lämpö pysyy tarkemmin halutussa.

P2 - on korkein lämpötila. Tehdasasetus on 110°C tätä ei tarvitse muuttaa.

P3 - on alin lämpötila. Tehdasasetus on -50°C tätä ei tarvitse muuttaa.

P4 - lämpötilakorjaus -7° ... +7°C. Tehdasasetus on 0°C tätä ei tarvitse muuttaa.

P5 - aloitus aikaviive minuuteissa, voi olla 0 - 10 minuuttia. Tehdasasetus on 0 eikä tätä tarvitse muuttaa.

P6 - korkean lämpötilan hälytys 0 - 110°C. Tehdasasetus on 0 eikä tätä tarvitse muuttaa.

Yllä: munasta kuoriutunut tipu ja iso määrä kavereita, jotka eivät
aivan vielä ole kuoriutuneet...

S. Mäkisen itsetekemästä hautomakoneesta haudotuista munista kuoriutuneita maatiaiskanan tipuja.
Kuoriutumassa olevat munat siirretään hyvissä ajoin erilliseen turva-boksiin, jotta pääsevät kuoriutumaan
todella turvallisesti!

Yllä: S. Mäkisen itsetekemästä hautomakoneesta haudotuista munista kuoriutuneita maatiaiskanan tipuja.
Kuoriutumassa olevat munat siirretään hyvissä ajoin erilliseen "turva-boksiin", jotta pääsevät kuoriutumaan
todella turvallisesti!

Jos tarvitset tarkempia ohjeita niin kysy tästä -> klikkaa tästä!

Takaisin etusivulle.

Kysy kanoista ja kana vastaa!
Klikkaa tästä.

www.maatiaiskana.com