Maatiaiskanan kaveri
Kauppakana

Maatiaiskanat ovat oma rotunsa, jossa on paljon hyviä puolia. Huonoja puolia maatiaiskanoilla voi olla niiden saatavuus. Tämäkös harmittaa kanaharrastuksen aloittajaa vaan ei hätää, markettien ja kauppojen hyllyt ovat täynnä kananmunia. Eikä hinta päätä huimaa, tarjouksessa kananmunia saa alkaen 5 snt/kpl.

Voiko kaupan munista hautoa tipuja? Kyllä voi. Edellytykset onnistumiselle ovat, että muna on hedelmöittynyt. toisinsanoen munan muninut kana on kukon astuma. Tämä on hyvinkin mahdollista jos valitsee lattiakanalan munia, luomumunia tai jotakin vastaavavien kanantuottajien munia.

Markettien munavaihtuvuus on hyvä ja kananmuna säilyy hautomiskeloisena hyvinkin pitkiä aikoja ja vaikeissakin olosuhteissa. Marketin, tukun tai kaupan olosuhteet ovat usein oikeastaan melko hyvät mahdolliselle kananmunanalkiolle.

Haluatko Kauppakanan? Tee näin

Yllä: Kaupasta ostettiin 10 kpl luomumunia. Rasiassa hieno kuva mitä on odotettavissa.

1) Osta kananmunia. Valitse oman mielesi mukaan luomu-, lattia- tms. kananmunia. Tässä esimerkissä ostettiin 10 kpl rasia Kikerikii, Ökomunia (ökymunia?) Tallinnan Stockmannista.

Kaupan Kikerikii-munat erottuvat hautomakoneen muista munista koon ja värin puolesta.
Valkoiset ja pienemmät munat ovat maatiaiskananmunia, alhonkantaa.

Yllä: Kaupan Kikerikii-munat erottuvat hautomakoneen muista munista koon ja värin puolesta.
Valkoiset ja pienemmät munat ovat maatiaiskananmunia, alhonkantaa.

2) Haudo munia vähintään 21 vuorokautta.

Jotta hedelmöittyneessä kananmunassa alkaa kehittyä alkio tulee munan olla lämpimässä yli vuorokauden. Lämmin tarkoittaa reilusti yli huoneenlämpöä. Sen jälkeen muna tulisi olla +38°C lämpötilassa, voimakkaalta valolta suojattuna, sopivassa kosteudessa (50 - 70 % suhteellinen kosteus). Kananmunaa voi siirellää ja käännellä välillä.

Parhaiten haudonta onnistuu hautomakoneella. Hautomakoneen voi ostaa tai sellaisen voi tehdä itse, katso rakennusohjeet tästä linkistä.

Kaupasta ostetuista munista kuoriutumassa juuri ensimmäinen tipu, Kauppakana!

Yllä: Kaupasta ostetuista munista kuoriutumassa juuri ensimmäinen tipu, Kauppakana!

Ensimmäinen Kauppakana kuoriutunut, tulossa kaksi kaveria vieressä...

Yllä: Ensimmäinen Kauppakana kuoriutunut, tulossa kaksi kaveria vieressä...

 

Onnistuuko?

Kyllä onnistuu. Tarvitset munat ja hautomakoneen. Mitä enemmän munia haudot sen parempi mahdollisuus onnistua. Ensimmäisessä kokeilussa kymmenestä munasta kuoriutui viisi tipua, varsin hyvin siis. Omilla, täysin vapaana elävien kanojen munilla kuoriutumisprosentti on 30 - 65 % ja tällä hetkellä näyttää siltä, että Stockmannilta ostetut munat ovat vähintään samaa luokkaa.

Millaisia kanoja ja kukkoja näistä kavereista sitten kasvaa niin sen näkee myöhemmin :-)Yllä: Kikerikii-tipu on maatiaiskanauntuvikkokavereiden kanssa.
Kauppakana on maatiaiskanan kaveri!

Yllä: Kikerikii-tipu on maatiaiskanauntuvikkokavereiden kanssa.
Kikerikii-tipu erottuu kuvassa erivärisenä, punaruskea tuossa kuvan keskellä.
Kauppakana on maatiaiskanan kaveri!

Takaisin etusivulle.

Kysy kanoista ja kana vastaa!
Klikkaa tästä.

www.maatiaiskana.com

Lue vielä enemmän maatiaiskanoista, tietoa löytyy myös Google-haulla! Klikkaa tästä!!