Kananmunan hautominen

Jos kanalassa on kukko niin kukko astuu kanan ja kanan munat ovat hedelmöittyneitä. Jos kananmuna on hedelmöittynyt niin siitä voi kehittyä alkio, josta kasvaa tipu. Kananmunan ulkonäön perusteella ei pysty arvioimaan onko muna hedelmöittynyt vai ei. Muna kelpaa elintarvikkeeksi hyvin oli se hedelmöittynyt tai ei.

Tee-se-itse hautomakone

Hautomakoneen voi rakentaa itse tai ostaa jonkun lukuisista valmiista hautomakoneista. Pienimmät hautomakoneet ovat vain parin kolmen munan hautomakoneita, suurimmat satojen munien hautomakoneita.

Katso ohjeet tästä.

Jos muna on hedelmöittynyt ja ehjä niin siitä alkaa kehittyä alkio kun se on riittävän lämpimässä. Kananmunan hautominen tapahtuu 38°C lämpötilassa. Haudonta voi tapahtua joko emokanan toimesta tai hautomakoneella.

Oikeaoppisesti haudottaessa munaa käännetään aika-ajoin, tästä tosin ei ole olemassa varmaa tietoa onko munankääntely tarpeen. Hautomakoneessa suhteellinen kosteus pidetään n. 60 % tienoilla. On olemassa teoria, jonka mukaan tipun on helpompi kuoriutua kuoresta jos on kosteampaa ja kuori siten ehkä pehmeämpi.

Kananmuna voi ennen haudontaa olla viileässä tai jopa kylmässä. Tiedossa on useampi varma tapaus, jossa lähes jäätynyt kananmuna on laitettu hautomakoneeseen ja siitä on kuoriutunut tipu.

Voiko kaupastaostettuja "ihan tavallisia kananmunia" hautoa? Kyllä voi. Katso tästä ohjeet, klikkaa tästä.

Haudonta-aika kananmunalle on 21 vuorokautta haudonnan alkamisesta. Aina ei voi sanoa varmuudella koska haudonta on alkanut joten joskus muna kuoriutuu muutamaa päivää ennen - tai jälkeen. Pikkutipu osaa kuoriutua melkein aina itse munasta ulos mutta ei aivan aina. On täysin suotavaa, että auttaa varovasti kuoren aukaisemista, jottei tipu uuvu.

Pikkutipu piipittää munan sisältä jo ennen kuoriutumista, joten kuoriutumisen huomaa usein hyvissä ajoin jos käyttää hautomakonetta.

Hautomakoneessa vastaukuoriutunut tipu voi jäädä kuivattelemaan lämpimään useaksi tunniksi kunnes on pörröinen untuvikko.

Untuvikko tulee toimeen omillaan. Untuvikolle on varattava oma tila, jossa riittävän lämmin, vettä ja ruokaa. Pikkuinen untuvikko osaa itse nokkia ruokaansa ja hakee turvaa muista untuvikosta, vanhemmista tipuista tai emokanasta.

Takaisin etusivulle.

Yllä: Täysautomaattinen hautomakone, jonne mahtuu noin 15 kananamunaa.

Yllä: Täysautomaattinen hautomakone, jonne mahtuu kolme kananamunaa.

Yllä: Isompi, kaappimallinen hautomakone, jonne mahtuu useita kymmeniä kananmunia.
Tätäkin isompia hautomakoneita on, jopa 10 000:n munan hautomakoneita.

Kysy kanoista ja kana vastaa!
Klikkaa tästä.

www.maatiaiskana.com

Maatiaiskana hautomassa munia. Osa munista näkyy kanan alla.

Yllä: Maatiaiskana hautomassa munia. Osa munista näkyy kanan alla.