Maatiaiskana

Kana on luultavasti kotoisin Kaakkois-Aasiasta, jossa sitä jo yli 5000 vuotta sitten alettiin pitää kotieläimenä. Kana levittäytyi länteen Välimerenmaiden kautta. Kanan tulo Suomeen ajoittuu ajanlaskumme alkuun.

Ennen tätä aikakautta maahamme tulleita, paikallisiin olosuhteisiin sopeutuneita kanakantoja on alettu kutsua maatiaiskanoiksi. Maatiaiskanakannat ovat saaneet nykyiset nimensä esimerkiksi löytöpaikkansa mukaan.

Yksi tärkeimpiä maatiaiskanarotuja on rotu, jota nimitetään alhon kannaksi. Sama maatiaiskanarotu tunnetaan myös nimellä Itä-Suomen keltainen tai Itä-Suomen punainen.

Kanaharrastajan on hyvä ymmärtää, että maatiaiskanat eivät ole olleet mitään kiveen hakattuja ja staattisia kanalajeja. Paikallisia kanarotuja on paljon, ne ovat joskus jakautuneet uusiksi ja joskus yhdistyneet, kokonaan hävinneet ...

Maatiaiskanojen leviäminen

Yllä kuva siitä miten maatiaiskanat ovat levinneet paikkakunnalla. Aluksi kanoja hankittiin vain kaksi kanaa ja yksi kukko paikailliselle tilalle (A), josta myöhemmin samojen maatiaiskanojen jälkeläisiä ostettiin tilalle (B) ja (D). Vuosia tämän jälkeen tilalle (C) hankittiin omia kanoja tilalta (B), jotka tulivat siis aikoinaan tilalta (A).

Maatiaiskanarodut ovat siis niitä entisaikojen kanarotuja, joita tapasi maatiloilla. Paikalliset kanarodut - maatiaiskanarodut - ovat sopeutuneet erinomaisen hyvin paikallisiin elinoloihin ja sääoloihin. Suomalainen maatiaiskana viihtyy hyvin kesässä ja talvessa, eikä pienestä hätkähdä. Se mikä on maatiaiskanojen haitta on usein pienempi koko ja pienempi munatuotanto. Tuotantokanaloissa asustavat kanarodut on kehitetty eri maatiaiskanoista ja ovat tuottavampia mutta vaativat myös tarkemman elinympäristön.

Maatiaiskana on vaatimaton, osaa arvostaa mukavaa ympäristöä ja hyvää ruokaa. Maatiaiskana on kesy ja sympaattinen, elää jopa yli 10-vuotiaaksi.

Maatiaiskanan ruokinta - mitä kana syö?

Kana on kaikkiruokainen ja syö ituja, kasveja, siemeniä, hyönteisiä, lihaa, makkaraa, leivonnaisia, leipää, juustoa, rehua... Maatiaiskana syö kaikkea hyvää ruokaa ja osaa arvostaa herkkuja.

Maataloustarvikkeita myyvistä myymälöistä saa erityistä kanarehua, joita on eri merkkisiä eri käyttötarkoituksiin. On munitusrehua, voimarehua ja perusrehua. Nämä rehut ovat hyväksi havaittuja sekoituksia, joilla on helppo ruokkia kana.

Rehut myydään yleensä 40 kg säkeissä ja yhden säkin hinta on n. 20 - 40 euroa.

Yllättävää on, että maatiaiskan pitää pitkälti samasta ruoasta kuin ihminen. Herkkua ovat täytekakut, vanukkaat, piirakat, piparkakkutaikina ja kaikki muu, joka löytyy keittiöstä. Äkkiseltään voi tuntua hassulta, että kanat juovat kermaa ja pitävät kovasti leivonnassa yli jääneestä kermavaahdosta...

Kanat syövät myös eläinperäisiä tuotteita, lihaa, rustoja, läskiä ja eläinrasvoja.

Maatiaiskanan ruokinta ei ole pelkkää ruokaa ja ravintoa. Kanan ruokavalion ohessa kanalle tarjotaan kalkkia, jota saa ostaa eri muodoissa (rakeina, jauheena). Kalkki on tarvis varsinkin munivalle kanalle, jokaisessa munitussa kananmunassa on monta grammaa kalkkia ja jostain on saatava korvaava määrä.

Maatiaiskanan ruoansulatus 1. Ruokatorvi
2. Kupu
3. Rauhasmaha
4. Lihasmaha
5. Ohutsuoli
6. Peräsuoli

Kupu (2) on ruokatorven laajentuma, johon lintu voi kerralla varastoida suurenkin määrän ruokaa.

Rauhasmaha (3) vastaa toiminnaltaan meidän nisäkkäiden mahalaukkua, vaikka näyttääkin linnulla melko pieneltä. Ruokasula viipyy rauhasmahassa melko lyhyen aikaa, muutamasta minuutista tuntiin.

Lihasmahan (4) tehtävänä on hienontaa ruokasulaa mekaanisesti. Jos linnun syömä ravinto on hyvin hienoksi jauhettua, lihasmahan lihakset eivät kehity niin voimakkaiksi kuin syötettäessä monipuolista ja karkeaa ruokaa. Hienonnusprosessia edistää, jos kana saa aika ajoin syötyä soraa jakiviä.

Kanalla ruuansulatuskanava on lyhyt, vain viisi kertaa kanan ruumiin pituus, kun se vaikkapa sialla se on 15 - 20 kertaa ruumiin pituus. Kanalla ei ole hampaita eikä linnut siksi pureksi ruokaansa eikä sitä myöskään tee kana tai kukko. Kanan ruoansulatusjärjestelmässä on tästä johtuen erityispiirteitä.

Erityispiirteiden takia, kts. yllä (lihasmaha) tarvitsee kana syötäväkseen myös soraa ja kiviainesta.

Maatiaiskanan ravinto on siis

- ruokaa, kts. yllä
- vettä, raikasta ja puhdasta vettä
- kalkkia, aina saatavilla
- hiekkaa tai soraa, aina saatavilla.

Onko Sinulla maatiaiskanoja?
Ilmoittaudu mukaan!
Klikkaa tästä.

 

Lue vielä enemmän maatiaiskanoista, tietoa löytyy myös Google-haulla!
Klikkaa tästä!!

 

 

Lisätietoa kanoista löytyy tästä linkistä.

Yllä: Suomalaisia maatiaiskanoja. Näiden kanojen rotu on alhonkantaa. Vasemmalla n. 3-vuotias kukko (huomaa kannukset), muut kuvassa näkyvät ovat kanoja. Etualalla olevan kanalla näkyy parhaiten rengas, joka on umpirengas.
Kuvassa kanat syövät maasta kauraa.

Takaisin etusivulle.

Kysy kanoista ja kana vastaa!
Klikkaa tästä.

www.maatiaiskana.com