Munasta kanaksi

Maatiaiskana munii parhaimmillaan yhden munan päivässä. Jos kanalassa on yksi tai useampi kukko niin on hyvä mahdollisuus, että munittu muna on hedelmöittynyt. Jos muna on hedelmöittynyt niin siitä kehittyy haudottaessa alkio, josta tipu, joka kuoriutuu munasta noin 21 vuorokauden haudonnan jälkeen.

Maatiaiskanat ovat erinomaisen hyviä hautomaan munia mutta silti käy josku, jopa usein, että jotakin tapahtuu tuon 21 vuorokauden (siis kolmen viikon aikana). Harmillisia sattumuksia ovat esimerkiksi, että kana kyllästyy hautomaan, tai joku satunnainen munarosvo sattuu paikalle tms.

Varmin tapa saada haudotusta munasta tipu ja ehkä jopa kana tai kukko on kerätä munat suoraan hautomakoneeseen. Muniva tai hautova kana ei tätä pane pahakseen.

1. Kana munii.
Kana voi munia jopa yhden munan päivässä. Jos kananmuna on hedelmöittynyt niin munassa voi kehittyä alkio, josta voi kasvaa pikkutipu.

2. Parhaiten haudonta onnistuu hautomakoneessa. Tämä siksi, että kanalassa haudottavan munan kohtaloksi voi koitua munarosvo, hautomiseen kyllästynyt kana tai moni muu yllättävä asia.

3. Munista kuoriutuneet tiput on hyvä siirtää omaan rauhaan. Hyvä paikka on iso pahvilaatikko, jossa untuvikot mahtuvat hyvin liikkumaan ja touhuamaan. Untuvikoilla voi pitää ruokaa, rehua, siemeniä ja vettä tarjolla koko ajan. Untuvikot ovat melko kaikkiruokaisia mutta silti paras on hyvä kananpoikien perusrehu.
Varmista riittävä ruoka, vesi ja lämpö.

4. Aikanaan untuvikot alkavat kaipaamaan lisää liikkumatilaa ja nämä nuoret nuorikot voi siirtää vaikka kanalaan. Hyvä neuvo on pitää nuorikot silti vielä omiensa joukossa ja rakentaa kanalaan vaikka nuorikoille oma osasto. Tällä tavalla varmistetaan nuorikkojen hyvä kasvu.
Jos nuorikko-osaston rakentaa ovelasti niin nuoret kanat pääsevät silti jo turvallisesti tutustumaan kanalan aikuisiin asukkeihin.
Varmista, että nuorikoilla on riittävä lämpö (esimerkiksi lämpölamppu), ruoka ja vesi.

5. Nuorikkojen siirto kanalan isosten joukkoon tapahtuu aikanaan. Mitä pidempään malttaa odottaa sen parempi. Kun kanat alkavat oikeasti olla aikuisten kanojen kokoisia niin aika on hyvä.
Turvallisinta on jos kanalan pystyy rakentaa sillä tavoin, että nuoret kanat ja kukot voivat halutessaan mennä turvaan.
Nuoret kanat ja kukot viihtyvät vielä pitkään omissa jengeissään mutta sulautuvat muuhun joukoon ajan kanssa.

Mistä saa maatiaiskananmunia?
Voiko kaupan munia hautoa?
Mistä saan / miten rakennan hautomakoneen?
Miten rakennan kanalan?

Kysy kanoista ja kana vastaa!
Klikkaa tästä.

www.maatiaiskana.com