Oma kana

Tuotantoeläimistä helpoin, sympaattisin ja tuottavin on kana. Eri kanaroduista suositeltvavin rotu on maatiaiskana (lue tästä lisää). Vähimmillään ja pienimmillään kanalan koko on yksi kana. Kana tosin viihtyy paremmin jos kanoja on enemmän. Parasta kanoissa on se, että jos mukana kuvioissa on kukko niin munituista munista voi hautoa lisää kanoja, kts. munanhaudontatietoa tästä.

Ennen kanojen hankintaa on hyvä varmistaa, että on sopiva paikka kanoille, kanala.

Kanala

Maatiaiskanoille tulee rakentaa riittävän hyvä säänsuoja vaikka tulevat oikein hyvin toimeen melkein missä tahansa. Kanalan koko riippuu täysin kanojen määrästä. Muutamalle kanalle riittää hyvin koirankopin kokoinen kanala. Muutamalle kymmenelle kanalle leikkimökin tai pihavajan kokoinen rakennelma. Hyvä on jos saa samaan tilaan mahtumaan myös kanalan tarvikkeet, rehut ja muut systeemit.

Kanalan sisustus rakennetaan siten, että siellä on riittävästi orsitilaa kanoille istua. Kanalassa voi olla pesät, jonne kanat munivat. Kulkutiet kanoille ulos ja sisään. Ruoka- ja juoma-astiat. Talvella saattaa olla hyvä, että kanalassa on lämmitys, esimerkiksi pakkasvahti, lämpölamppu tms. Lämmityksestä ei ole haittaa vaikka maatiaiskanat tarkenevat hyvin myös pakkasella kunhan on ruokaa ja vettä.

Käytäntö on osoittanut, että kanala on hyvä olla aidattu. Tämä on kanojen turvaksi. Kanoille suurimmat uhkat ovat ketut, minkit, haukat, jopa ilvekset, kissat, koirat ja liikenne. Suomessa asetukset määräävät myös, että kanoja ei saa pitää ulkotiloissa keväällä.

Lisätietoja, ohjeet ja piirustukset omalle kanalalle saat tästä >>

Kädestäpitäen-ohjeet oman kanalan
rakentamiseen tyhjästä >> rakenna oma kanala.

Mistä kana?

Muna

Omat kanaparven kasvattamisen voi aloittaa hankkimalla hautomavalmiita kananmunia. Hautomavalmiit kananmunat ovat munia, joita kanalanpitäjä on keränyt kanalasta ja tietää olevan hedelmöittyneitä. Tällainen muna haudotaan omassa hautomakoneessa kunnes siitä kuoriutuu tipu, josta kasvatetaan kana - tai kukko. Etu tässä on se, että tulee usein edullisemmaksi ja on kaikin puolin hauskaa.
Kananmunan hautomisesta löytyy lisätietoa tästä linkistä.
Ennen munien hankkimista tulee varmistaa, että kotona on hautomakone.
Hautomavalmiit munat on helppo kuljettaa pitkiäkin matkoja kylmälaukussa, jonne laittaa munat munakennoissa. Lämpö pysyy kylmälaukussa sopivana lämmitetyillä kylmäkalleilla.

Huomaa - jos et erityisesti halua maatiaiskanoja niin voit hautoa myös kaupasta ostettuja "ihan tavallisia kananmunia". Katso tästä ohjeet, klikkaa tästä.

Untuvikko

Jos saatavilla on untuvikkoja niin säästyy hautomiselta. Untuvikot eivät kesäaikaan tarvitse pahvilaatikkoa kummempaa asumusta kunhan saavat ruokaa ja vettä. Untuvikosta kasvaa nuori kana tai kukko runsaassa kuukaudessa. Kana munii ensimmäisen munansa n. 4 kuukauden ikäisenä.
Edut untuvikkojen hankinassa on se, että ovat kanoja edullisempia, untuvikon kasvattaminen on helppoa ja saatavuus on yleensä hyvä. Untuvikosta tosin ei aina tiedä kasvaako siitä kukko vai kana.
Ennen untuvikkojen hankkimista tulee varmistaa, että kotona on on sopiva, iso laatikko, jossa ruoka- ja juoma-astiat ja lämmitys.

Yllä: Nuoret maatiaiskanat kurkkivat kotilaatikosta maailmalle.
Kuvassa vasemmalla näkyy hautomakone, jossa kananmunia hautuumassa.

Nuorikko

Untuvikosta tulee nuorikko siinä vaiheessa kun linnulla on sulat. Nuorikosta voi jo melko hyvällä varmuudella sanoa onko kyseessä kana vai nuori kukko. Tässä kyllä jopa asiantuntijat erehtyvät aina joskus. Nuorikko on halvempi kuin muniva kana ja saatavuus on yleensä vähän parempi kuin kanojen suhteen.

Aikuinen kana

Aikuinen kana on sellainen, joka jo munii. Tämä on kanoista kaikkein arvokkain yksinkertaisesti siitä syystä, että yhden munivan kanan aikaansaamiseksi on kulunut noin puoli vuotta aikaa ja iso määrä munia.
Kananhankkijan kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Paras aika hankkia tai varata omat kanat on syksyllä, talvella tai aikaisin keväällä. Myös kesällä kanojen hankinta onnistuu mutta silloin saattaa olla myös muita kysyjiä liikkeellä.

Kanat, kukot, untuvikot ja nuorikot...
Tarkista saatavuus ja varaukset tästä >> oma kana

Muista myös nämä asiat

- ennen kanan tai kanojen hankintaa, kysy kuntasi maaseutuelinkeinoviranomaiselta tuleeko sinun rekisteröityä

- jos asut kaava-alueella, kysy eri säädöksistä kuntasi maaseutusihteeriltä

- jos haluat myydä kanojesi munia muille, kanoista on otettava salmonellanäyte kahdesti vuodessa, kysy Evirasta lisätietoja puh. 029 530 0400

- jos hankit kanat vain kesäksi niin kysy kasvattajalta voiko kanat palauttaa syksyllä

- talveksi kanat tarvitsevat suojan, kanalan, katso yllä

- Suomessa on asetus, jonka mukaan kanoja ei saa pitää keväällä vapaana ulkona

- suurin kysyntä kanoille on kesällä, varaa omat kanasi hyvissä ajoin.

 

 

Takaisin etusivulle.

Kysy kanoista ja kana vastaa!
Klikkaa tästä.

www.maatiaiskana.com

Kanalan komistuksia ovat kukot. Yhdessä kanalassa voi olla useampikin kukko. Kukoilla ja kanoilla on oma arvoasteikko, joista pitävät huolen. Kuvassa Alhonkantaa oleva Kalev-kukko.

Yllä kuvassa: Kanalan komistuksia ovat kukot. Yhdessä kanalassa voi olla useampikin kukko.
Kukoilla ja kanoilla on oma arvoasteikko, joista pitävät huolen. Kuvassa Alhonkantaa oleva Kalev-kukko.