Maatiaiskana.com - sivusto maatiaiskanoista ja kukoista.

Tietoa kananmunista ja maatiaiskananoista
Maatiaiskana, mikä se on? Lue lisää, klikkaa tästä

Maatiaiskanakalenteri

Ajankohtaista juuri nyt - Huhtikuu. Kanat aloittavat munimisen ja munien määrä kasvaa viikottain. Tässä vaiheessa on vielä lunta maassa (Etelä-Suomessa) mutta myös pälviä. Kanat osaavat hyödyntää tämän ja viihtyvät hyvin ulkona. Huomaa, että virkamiehet ovat määränneet kanoille ulkonaliikkumiskiellon tälle ajalle ellei ole aidattua ja katolla varustettua ulkonaliikkumisaluetta.

Onko Sinulla maatiaiskanoja?
Ilmoittaudu mukaan!
Klikkaa tästä.

Kananmuna

Tiesitkö tämän? Ehjä kananmuna säilyy huoneenlämmössä tai viileässä monta viikkoa - kuukauden täysin syömäkelpoisena.

Kananmuna on yksi maailman täydellisimmistä ruuista. Yksi muna sisältää valkuaisaineita ja kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Siinä on kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja, monia tärkeitä eri kivennäisaineita sekä folaattia ja D-vitamiinia. Keltuaisessa on antioksidantteja erityisesti luteiinia ja kseaksantiinia, jotka ehkäisevät merkittävällä tavalla silmänpohjan rappeumaa. Munassa on koliinia, joka osallistuu aivojen, hermoston sekä verenkiertoelimistön toimintojen säätelyyn, sekä valkuaisaineosia, jotka laskevat verenpainetta ja suojelevat virustaudeilta. Suojaravinteet imeytyvät kananmunasta noin puolet tehokkaammin kuin kasviksista.
Kananmunareseptejä löydät tästä linkistä.

Video suoraan suomalaisesta kanalasta. Videossa näkyy maatiaiskanoja, kukkoja, untuvikkoja ja nuorikkoja. Klikkaa kuvaa ja näet videon.

Yllä: Video suoraan suomalaisesta kanalasta. Videossa näkyy maatiaiskanoja, kukkoja, untuvikkoja ja nuorikkoja.
Klikkaa kuvaa ja näet videon.

Kananmunia kuten silloin ennen vanhaan

Kana on vaatimaton ja iloinen kotieläin. Parasta kanassa on se, että kana munii kananmunia ilman sen kummempaa säätämistä. Kana aloittaa munimisen noin 3 - 5 kuukauden ikäisenä ja munii vielä monivuotiaana jopa munan päivässä. Eri kanoilla on paljon yksilöeroja. Jos kanoja on useampi niin munia tulee helposti jopa yli oman tarpeen.

Jos kanalassa on kukko niin kukko astuu kanan ja kanan munat ovat hedelmöittyneitä. Jos kananmuna on hedelmöittynyt niin siitä voi kehittyä alkio, josta kasvaa tipu (lue lisää munan hautomisesta tästä linkistä). Kananmunan ulkonäön perusteella ei pysty arvioimaan onko muna hedelmöittynyt vai ei. Muna kelpaa elintarvikkeeksi hyvin oli se hedelmöittynyt tai ei.

Munasta kanaksi, näin se käy!

Itsetehty automaattinen hautomakone alle 26 €
Katso ohjeet tästä.

Maatiaiskananmunat ovat aivan omaa luokkaansa. Kananmunatuotannosta voi olla montaa eri mieltä mutta tuskin kukaan väittää vastaan jos sanoo vapaana, oman mielen mukaan tepastelevien kanojen olevan mitenkään epäeettisiä. Kyse on jostakin paljon enemmästä kuin luomusta. Kotitarvekanalassa kanat syövät varmasti monipuolisesti ja hyvää ruokaa, oleskelutilaa ja -vapautta on enemmän kuin yhdelläkään tuotantokanalan asukilla. Tämä kaikki vaikuttaa myös kanojen munimiin kananmuniin, jotka ovat parempia kuin mitä kaupasta saa.

Maatiaiskananmunia kannattaa kysyä läheisestä kanalasta, maatilalta tai kananmunia voi tuottaa vaikka itse jos hankkii maatiaiskanoja.
Jos olet kiinnostunut omista kanoista niin lue tästä linkistä lisätietoja.

Yllä: Oman kanan munia tulee helposti enemmän kuin riittävästi. Kanamunien säilyvyys on hyvä ja säilyvät käyttökelpoisina hyvin pitkään.

Omia kanoja?

Kyllä vain, jokainen voi hankkia myös omia kanoja. Suomessa on paljon pieniä omatarvekanaloita huviksi ja hyödyksi. Kanojen pitäminen on helppoa ja hauskaa

Aloita oman kanan hankinta tästä!

Aikaisemmin oli tapana pitää ns. kesäkanoja, joka liittyi mökkikulttuuriin. Kaupunkiin muuttaneet maalaiset viettivät kesän kesämökillä tai muuten tutussa ympäristössä maaseudulla. Keväällä hankittiin kanoja, joiden munia käytettiin ruoanlaitossa ja kanat päätyivät pataan syksyllä. Kesäkanoihin oli luonnolliset syyt, kesämökeillä ei ollut jääkaappeja ja toisaalta kanojen saatavuus oli parempi - jokaisessa kylässä oli kanoja. Nykyään tilanne on hieman eri, suurin osa kanoista on suurkanaloissa joista ei kanoja pääse hakemaan ja mökeillä on kaikki mukavuudet. Eikä ruoasta ole pulaa!

Kaksi maatiaiskanaa hautoo munia ja tipuja. Kanan alta kurkistaa yksi untuvikko. Kananpesässä on olkia, jossa on hyvä olla.

Yllä kuvassa: Kaksi maatiaiskanaa hautoo munia ja tipuja. Kanan alta kurkistaa yksi untuvikko. Kananpesässä on olkia, jossa on hyvä olla.

Yhä useampi hankkii kanat ympärivuotiseksi harrastukseksi ja se on helppoa. Ei ehkä aina sovi kerrostaloon mutta jo pieni rivitalo tai pikkiriikkinen oma piha on omiaan omille, ympärivuotisille kanoille.

Yllä video: maatiaiskanan tipuja. Klikkaa kuvaa ja näet YouTube-videon.

Kolme tärkeää asiaa, jotka jokaisen kanaharrastajan tulee tietää - lue tästä.

Ennen kanojen hankintaa tulee selvittää mitä mieltä naapurit ovat, salliiko asuinalueen/kunnan järjestyssäännöt kanojen pitämisen, onko kanoille sopivaa paikkaa (katso tästä lisää) ja onko itse valmis kanoille.

Onko Sinulla jo kanoja?

Jos sinulla on kanoja ja kukkoja niin ilmoittaudu. Kerro kuulumisistasi ja kananpitoniksejä. Varsinkin jos on munia, maatiaiskanoja tai -kukkoja enemmän kuin oma tarve on niin ilmoita asiasta. Kerromme mielellämme kanakyselijöille paikoista ja kanaloista, joista voi kysyä maatiaiskanoista.
Ilmoita yhteystietosi tästä -> ota yhteyttä.

Kananpidosta yleensä

Kanojen pitäminen on kivaa ja helppoa mutta kananpitoon liittyy myös vastuuta. Yksi tärkeimpiä asioita, joita eläinten kanssa puuhasteluun liittyy on vastuun kantaminen. Eläinten omistajan tulee tehdä päätökset itse eikä pakoilla vastuuta. Kukaan muu ei ruoki, hoida, juota ja huolla kanoja paitsi kanalan pitäjä itse. Kukaan muu ei ota vastuuta orvoista kananmunista tai pikkutipuista. On monta asiaa, joita ei voi jättää oman onnensa nojaan ja perustella omaa laiskuutta vetoamalla kanojen omaan päätöksentekoon.

Esimerkiksi - jos kanan annetaan hautoa itse munat ja huolehtia tipuista selviytyy pienempi osa tipuista aikuiseksi kanaksi asti. Sama juttu, jos kanojen annetaan tepastella vapaana ilman aitausta niin aika ajoin joku - tai kaikki - kanat päätyvät kissan, koiran, ketun, minkin, haukan tai muun kanarosvon suuhun. Kananpitäjän tulee kantaa vastuu ja tehdä päätöksiä kanojensa puolesta.

Lisätietoja tulossa, klikkaa tästä.

Kysy kanoista ja kana vastaa!
Klikkaa tästä.

www.maatiaiskana.com

Maatiaiskanoja ja -kukkoja syömässä kauraa ja rehua

Yllä kuvassa: Maatiaiskanoja ja -kukkoja syömässä kauraa ja rehua.

Lue vielä enemmän maatiaiskanoista, tietoa löytyy myös Google-haulla! Klikkaa tästä!!